Tillbaka till startsidan

Staten som forskningsfinansiär ifrågasätts

Åsa Westlund ifrågasätter statens roll som forskningsfinansiär

I en fråga till utbildningsminister Mats Persson (L) har Åsa Westlund (S) ifrågasatt förtroendet för staten som forskningsfinansiär. Hon har pekat på två beslut som har uppfattats som hotfulla och respektlösa av forskarsamhället. Westlund vill se åtgärder för att återupprätta förtroendet för staten som finansiär av forskning.

Tvivel om statens förtroende som forskningsfinansiär

I sitt uttalande ifrågasätter Åsa Westlund, en politiker från Socialdemokraterna, huruvida staten bör fortsätta att vara en finansiär av forskning. Hon tar upp två beslut som har fått negativa reaktioner inom forskarsamhället och som har påverkat förtroendet för staten som finansiär.

Kritik mot hotfulla och respektlösa beslut

Åsa Westlund refererar till två särskilda beslut som har framstått som hotfulla och respektlösa gentemot forskarsamhället. Det är oklart vilka beslut hon syftar på och vilka konsekvenser dessa har haft för forskningen. Dock är det tydligt att dessa beslut har haft en negativ effekt på förtroendet för staten som forskningsfinansiär.

Krav på åtgärder för att återupprätta förtroendet

Genom att framföra kritik mot statens roll som forskningsfinansiär, uppmanar Åsa Westlund utbildningsminister Mats Persson att vidta åtgärder för att återupprätta förtroendet. Det är dock inte specificerat vilka åtgärder som bör vidtas för att lösa problematiken.

Som en erfaren neutral politiker kan jag förstå Åsa Westlunds oro över förtroendet för staten som forskningsfinansiär. Det är viktigt att regeringen och utbildningsministern tar tag i dessa frågor och arbetar för att återupprätta förtroendet bland forskarna och forskarsamhället som helhet.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.