Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Polismyndigheten har nyligen presenterat olika åtgärder för att öka kompetensen hos polisanställda när de möter personer som lider av psykisk ohälsa i samband med brott i nära relation. Dessa insatser inkluderar bland annat utveckling av samverkan och riskbedömningar med relevanta aktörer såsom hälso- och sjukvård samt socialtjänst.
En viktig del av satsningen är att utveckla utbildningsmaterial som fokuserar på att bemöta både de brottsdrabbade och de som begår brott, med särskilt fokus på barnperspektivet. Genom att uppdatera metodstöd och checklistor inom ramen för ett regeringsuppdrag, strävar Polismyndigheten efter att förbättra handläggningen av ärenden som involverar psykisk ohälsa och nära relationsbrott.
En av de utmaningar som uppmärksammats är sekretesslagstiftningen som påverkar möjligheten att dela information mellan olika myndigheter och organisationer. För att underlätta informationsdelning har kunskapsstödjande material tagits fram för att hjälpa till att navigera genom dessa juridiska hinder.
Polismyndigheten arbetar aktivt med att utveckla samverkansformer och riskbedömningar i enlighet med ett regeringsuppdrag som inleddes i juli 2022. Målet är att redovisa uppdraget till regeringen senast den 15 september 2025, och bidra till en ökad förståelse och bättre hantering av ärenden som rör psykisk ohälsa i samband med brott i nära relationer.