Tillbaka till startsidan

Livsmedelsverkets insatser för säkrare matvanor

Livsmedelsverkets arbete för säkra matvanor

Livsmedelsverket är en myndighet i Sverige som arbetar med att säkerställa att maten vi äter är trygg och hälsosam. De ger oss råd om vad vi bör äta för att må bra och undvika sjukdomar.

Kontroll och företagande inom livsmedelsbranschen

En av Livsmedelsverkets viktigaste uppgifter är att kontrollera företag som hanterar livsmedel. Genom att genomföra regelbundna inspektioner ser de till att företagen följer lagar och regler för att säkerställa livsmedelssäkerheten. Företag som inte lever upp till kraven kan få böter eller t.o.m. stängas ner.

Undersökningar och nationell kontroll

Livsmedelsverket utför även undersökningar om matvanor i Sverige för att få en bättre förståelse för hur vi äter och hur det påverkar vår hälsa. De ansvarar också för nationell kontroll av livsmedel, som t.ex. olivolja, för att säkerställa att de uppfyller kvalitetskraven och inte innehåller skadliga ämnen.

Målet för hälsosammare matvanor

Genom att erbjuda utbildningar och genomföra projekt strävar Livsmedelsverket efter att främja hälsosamma matvanor i samhället. Genom att informera och ge råd vill de minska risken för sjukdomar som kan uppstå till följd av dåliga kostvanor.

Minska skadliga ämnen i maten

Trots ökningen av ämnen som dioxiner, PCB och kadmium i maten, arbetar Livsmedelsverket aktivt för att minska förekomsten av skadliga ämnen. Genom att sätta gränsvärden och kontrollera produktionen strävar de efter att säkerställa att vår mat är säker att äta.

Artikeln är baserad på denna artikel på livsmedelsverket.se.