Tillbaka till startsidan

MSB: Riskhantering och samhällssäkerhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, även kallad MSB, spelar en viktig roll när det gäller att förbereda samhället för olika nödsituationer och kriser. De erbjuder utbildningar och stöd inom olika områden som stabsmetodik, teknik, skyddsrumsfrågor och VMA. Det innebär att de ger hjälp till företag för att öka beredskapen, information om frivilliga resursgrupper och vägledning kring olika former av plikter och riskhantering.

Fokus på riskhantering och säkerhet

MSB har en tydlig inriktning på riskhantering, säkerhet och krisberedskap i samhället. Genom att erbjuda stöd till regioner vid olika olyckor och samhällsstörningar samt genom att erbjuda utbildningar för olika yrkeskategorier inom räddning och säkerhet, arbetar myndigheten för att öka samhällets förmåga att hantera olika typer av risker och kriser.

Information och resurser

På MSB:s webbplats hittar man information om säkerhetsarbete och riskhantering, samt publikationer och rapporter om katastrofberedskap och samhällssäkerhet. Myndigheten bedriver också olika studier och projekt inom områden som riskhantering, räddningstjänst, samhällsskydd och krishantering. De erbjuder råd, utbildningsprogram och resurser för att öka kunskapen och förmågan att agera vid olika typer av kriser.

Samarbeten och utvecklingsprojekt

MSB samarbetar även med andra länder, utvärderar projekt och erbjuder faktablad och handledningar om beredskap och säkerhet. Genom att uppdatera ansökningsprocessen för Rakel-repeater, en viktig del av det svenska radiosystemet för blåljusaktörer, strävar MSB efter att skapa ett ännu säkrare samhälle. Genom olika strategier, utvecklingsprojekt och publikationer inom området fortsätter myndigheten att vara en viktig aktör när det gäller att förbereda och skydda samhället i olika nödsituationer och kriser.

Artikeln är baserad på denna artikel på msb.se.