Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En skriftlig fråga har lämnats in av riksdagsledamoten Tomas Eneroth (S) till regeringen. Frågan rör förslaget att låta Sida överta arbetsuppgifter från civilsamhällets organisationer inom biståndsverksamheten. Kritik riktas även mot att erfarenhet från civilsamhället nu uppfattas som en potentiell risk vid rekrytering. Frågeställaren undrar om personer med erfarenhet från civilsamhället kan komma att diskrimineras i framtiden.
Tomas Eneroth (S) vill veta om regeringen planerar att vidta åtgärder för att undvika särbehandling av personer med bakgrund inom civilsamhället inom myndigheten. Frågan rör alltså hanteringen av personer med tidigare erfarenheter inom civilsamhället i förhållande till myndigheten.
I frågan nämns även att det finns önskan om information gällande olika dokument och rapporter såsom Riksrevisionens granskning till riksdagen, behandlingen av anmälningar från Konstitutionsutskottet och hur riksdagsledamöter röstar i omröstningar. Sammanträdesprotokoll publiceras några veckor efter möten, och det nämns även hur regeringen och ministrar svarar på frågor och skrivelser.
Texten tar även upp bedömningen av beslut på EU-nivå jämfört med nationell nivå, utskottets utlåtanden, tillsättande av utredningar samt tillgängligheten av beslut från en specifik tidpunkt. Kritik riktas mot ett specifikt förslag angående biståndsverksamhet och rekrytering inom en myndighet.
Avslutningsvis framgår det att statsrådet Johan Forssell har ombedts att svara på frågor angående hanteringen av personer med erfarenheter inom civilsamhället inom myndigheten. Frågan och dess olika delar berör en viktig diskussion om hur erfarenhet från civilsamhället värderas och hanteras i myndigheter.