Tillbaka till startsidan

Riksdagens diskussion om EU:s nya utsläppshandelssystem

Riksdagens diskussion om EU:s nya utsläppshandelssystem

I Sveriges riksdag pågår diskussioner kring införandet av EU:s nya utsläppshandelssystem för fossila bränslen enligt proposition 2023/24:142. Ett av de partier som engagerar sig aktivt i debatten är Miljöpartiet, som framför krav på kompensation till både konsumenter och verksamheter. Partiet understryker även vikten av att det nya systemet, ETS2, kompletterar andra styrmedel för att effektivt minska utsläppen.

Kritik mot regeringens hantering av systemet

Kritik riktas mot regeringen för dess sena införande av det nya utsläppshandelssystemet. Det har framförts synpunkter på att införandet har dröjt och att detta kan påverka arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser. Riksdagens utskott är involverade i att göra subsidiaritetsprövningar av EU-förslag och nödvändiga utredningar tillsätts för att granska förslagen.

Planerad ikraftträdandedatum och lagändringar

Regeringen föreslår att lagändringarna som krävs för att implementera det nya utsläppshandelssystemet träder i kraft den 1 november 2024. Detta har mötts av både stöd och kritik från olika håll. Miljöpartiet välkomnar åtgärder för kompensation som kan främja övergången till fossilfria alternativ. Samtidigt riktas kritik mot den sena ikraftträdandedagen och bristen på prioritering av klimatfrågor i regeringens agenda.

Hantering av handlingar på en webbplats

För att underlätta för allmänheten att ta del av dokument och handlingar kopplade till propositionen, ges instruktioner om att lägga till dessa i en lista på en webbplats genom att klicka på "Lägg till". Mer detaljerade förslagspunkter presenteras bland annat i steg 4 av processen för att hantera dessa handlingar.

Genom de pågående diskussionerna och de olika synpunkterna som framförs blir det tydligt att införandet av EU:s nya utsläppshandelssystem för fossila bränslen är en viktig fråga som engagerar både politiker och allmänheten. Debatten fortsätter och beslut väntas tas innan lagändringarna träder i kraft.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.