Tillbaka till startsidan

Miljöpartiet kritiserar EU-Chile associeringsavtalet

Kritik mot EU-Chile associeringsavtalet

Miljöpartiet har tagit ställning mot det nuvarande associeringsavtalet mellan EU och Chile och argumenterar för en modernisering av avtalet med inriktning på handelsliberalisering och hållbar utveckling. Partiet jämför avtalet med det mellan EU och Nya Zeeland och påpekar bristerna i fråga om hållbarhetskrav och klimatåtaganden.

En av de huvudsakliga kritikpunkterna från Miljöpartiet är avsaknaden av verkställbara hållbarhetsbestämmelser och investeringsskydd som är förenliga med klimatåtaganden. De anser att avtalet måste innehålla bindande åtaganden och vara en del av en sammanhängande global arkitektur som även inkluderar Parisavtalet och ILO:s kärnkonventioner.

Kritiska aspekter och brister

Kritiken sträcker sig även till att avtalet inte inkluderar viktiga frågor såsom täckning av alla relevanta aspekter inom hållbarhet och handelsliberalisering. De menar att begreppet "täckt investering" bör vara bredare än det som omfattas av avtalet med Ceta, och pekar även ut kritik mot ICS-domstolen samt avsaknaden av garantier i avtalet.

En annan aspekt som Miljöpartiet tar upp är de redan liberaliserade råvarorna och hur situationen påverkar ursprungsbefolkningars rättigheter. De efterfrågar en mer holistisk approach som inkluderar bättre skydd för sådana grupper.

Utmaningar och diskussion

Jacob Risberg och Janine Alm Ericson är två personer från Miljöpartiet som har framfört denna kritik mot EU-Chile associeringsavtalet. De diskuterar utmaningarna i avtalet och lyfter fram frågor som behöver åtgärdas för att uppnå en hållbar och rättvis handel mellan EU och Chile. De förordar en tydligare koppling mellan handel och hållbar utveckling för att säkerställa en rättvis och miljömässigt ansvarstagande handelspolitik.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.