Tillbaka till startsidan

Nationell förteckning mot främmande vattenarter: Regeringens nya förslag

Regeringen presenterar förslag om nationell förteckning över främmande vattenarter

Regeringen har nyligen presenterat ett remissförslag om att skapa en nationell förteckning över vattenlevande invasiva främmande arter. Förslaget kommer från Klimat- och näringslivsdepartementet och syftar till att hantera problemet med främmande arter som hotar våra vattenekosystem.

Varför är detta viktigt?

Vattenlevande främmande arter utgör ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden och kan orsaka skador på ekosystemet samt stora ekonomiska konsekvenser. En nationell förteckning skulle underlätta övervakningen av dessa arter och stödja åtgärder för att begränsa deras spridning.

Vad innebär remissförslaget?

Remissförslaget innebär att det ska skapas en central databas där information om främmande vattenlevande arter samlas. Denna förteckning kommer att underlätta samordning mellan olika aktörer och öka kunskapen om vilka främmande arter som finns i våra vatten.

Vem berörs av förslaget?

Förslaget berör främst myndigheter, kommuner, forskare och organisationer som arbetar med att bekämpa spridningen av främmande arter i vattenmiljöer. Genom att ha tillgång till en gemensam databas blir det lättare att samarbeta och vidta åtgärder för att skydda våra vattenresurser.

Nästa steg

Efter att remissen har varit ute på remiss kommer regeringen att sammanställa de inkomna synpunkterna och eventuellt göra justeringar i förslaget. Målet är att den nationella förteckningen över vattenlevande invasiva främmande arter ska bidra till en bättre förvaltning av våra vatten och minska risken för framtida skador på ekosystemet.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.