Tillbaka till startsidan

Regionala skillnader i äldrevaccination

Regionala skillnader i vaccinationstäckning bland äldre

Enligt Folkhälsomyndigheten så finns det avsevärda regionala skillnader när det kommer till andelen äldre som har vaccinerats mot covid-19. Trots att vaccinationsinsatsen generellt sett har varit framgångsrik, varierar täckningen av vaccineringen mellan olika regioner och till och med inom dem. Det finns områden där informationen om vaccination sprids effektivare, medan i andra regioner och kommuner är vaccinationstäckningen lägre. Det finns en koppling till socioekonomiska faktorer som kan påverka detta mönster.

Vikten av att ge äldre möjlighet till vaccination

Det understryks vikten av att äldre ges chansen att ta de rekommenderade doserna av vaccinet för att hålla ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död. Riktad information till olika målgrupper har visat sig ha en positiv effekt på vaccinationstäckningen i olika delar av landet. Det är avgörande att regionerna aktivt följer upp vaccinationsgraden och tar hänsyn till lokala faktorer som kan påverka den.

Folkhälsomyndighetens centrala roll

I arbetet med att säkerställa en hög vaccinationstäckning spelar Folkhälsomyndigheten en central och viktig roll. Genom att förse regionerna med riktlinjer och stöd kan myndigheten bidra till att säkerställa att vaccinationen når ut på ett effektivt sätt till alla åldersgrupper, inklusive de äldre. Att ha en samordnad och enhetlig strategi på nationell nivå kan vara avgörande för att minska regionala klyftor i vaccinationstäckning och säkerställa ett starkt skydd mot covid-19.

Artikeln är baserad på denna artikel på folkhalsomyndigheten.se.