Tillbaka till startsidan

Försvarsministern om PFAS-utsläpp i Kallinge: Skadestånd och ansvar

Försvarsministern frågad om PFAS-utsläpp i Kallinge

I en intervju med försvarsministern Pål Jonson har Hanna Gunnarsson från Vänsterpartiet lyft frågan om utsläppen av PFAS från Försvarsmaktens verksamhet i Kallinge. PFAS är en grupp kemikalier som anses vara persistenta och sprids lätt i miljön. Försvarsmakten i Kallinge har varit föremål för kritik på grund av sina PFAS-utsläpp som har haft negativa konsekvenser för invånarna i området.

Frågan om skadestånd och dialog

Hanna Gunnarsson har även tagit upp frågan om möjligheten till skadestånd för de drabbade invånarna i Kallinge. Utsläppen av PFAS har enligt uppgifter från medier lett till lidande och sjukdomar bland invånarna under en lång tid. Trots detta verkar det enligt medierna som att Försvarsmakten inte planerar att betala ut någon ersättning till de drabbade.

Uppmaning till ansvarstagande

Med tanke på de allvarliga konsekvenserna av PFAS-utsläppen i Kallinge är det viktigt att Försvarsmakten tar sitt ansvar och agerar för att kompensera de drabbade invånarna. En dialog kring skadeståndsfrågan och en öppenhet kring åtgärder för att minska utsläppen är nödvändig för att återställa förtroendet för Försvarsmakten i området.

Behov av åtgärder och transparens

Det är avgörande att det vidtas åtgärder för att minska och sanera PFAS-utsläppen i Kallinge samt att det sker på ett transparent sätt. Invånarna i området har rätt till en hälsosam miljö och en tydlig kommunikation från myndigheternas sida. Det är av största vikt att Försvarsmakten tar frågan på stort allvar och arbetar för att lösa situationen på ett ansvarsfullt sätt.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.