Tillbaka till startsidan

Förslag om skyddsidentitet för polisanställda: Stöd för regeringens initiativ mot hot och våld

Förslag om skyddsidentitet för polisanställda

Justitieutskottet har valt att stödja regeringens förslag om att polisanställda som arbetar mot organiserad brottslighet ska kunna använda en annan identitet än sitt eget namn i beslut och handlingar under en begränsad tid av fem år. Syftet med detta är att säkerställa skydd för personalen och deras familjer från hot och våld.

Regeringens motivering

Regeringen föreslår denna åtgärd för att öka säkerheten för polisanställda som riskerar att utsättas för hot i samband med sitt arbete. Genom att tillåta användningen av en skyddsidentitet kan man minska risken för att de och deras närstående ska drabbas av negativa konsekvenser av att deras riktiga identitet är känd.

Oppositionens reservationer

Trots att Justitieutskottet har godkänt förslaget, har ledamöter som Gudrun Nordborg (V) och Ardalan Shekarabi (S) valt att reservera sig mot beslutet. Deras argument mot förslaget är ännu oklart, men det framgår att det finns oenighet kring detta lagförslag.

Lagrådets synpunkt

Lagrådet har framfört synpunkter på förslaget och föreslagit att det bör samordnas med andra lagförslag för att säkerställa en effektiv lagstiftning. Kritik har riktats mot bristen på förberedelse av detta lagförslag, och Lagrådet betonar vikten av transparens i beslutsprocessen för att upprätthålla rättssäkerheten.

Reglering av skyddsidentitet

Även om förslaget bryter mot den traditionella svenska rättsordningen, är det avsett att tillämpas endast i situationer där det finns en påtaglig risk för de polisanställdas säkerhet. Polismyndigheten kommer att kunna fatta beslut om att använda en kvalificerad skyddsidentitet i specifika fall där hoten bedöms som allvarliga.

Framtida ikraftträdande

Regeringen planerar att ändringarna i lagstiftningen gällande skyddsidentitet för polisanställda ska träda i kraft år 2024. Trots viss kritik och reservationer från vissa politiker, ser det ut som att förslaget kommer att genomföras enligt plan, och stöds av inrikesminister Ulrika Liljeberg.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.