Tillbaka till startsidan

Minska matsvinnet på äldreboenden

Matsvinn på äldreboenden

En ny rapport från Livsmedelsverket visar att en tredjedel av lunchportionerna på äldreboenden slängs och blir matsvinn. Det betyder att en stor del av maten som serveras till de äldre inte blir uppäten och istället kastas bort. Detta är ett problem av flera anledningar.

Undersökning om undernäring

Undersökningen visar också att undernäring är vanligt bland äldre och att matsvinnet kan användas för att identifiera risk för undernäring. Om maten inte blir uppäten kan det vara ett tecken på att de äldre inte får i sig tillräckligt med näring. Det är viktigt att äldre får i sig tillräckligt med mat och näring för att må bra och hålla sig friska.

Måltidsmiljön och delaktighet

Enligt rapporten påverkas mängden uppäten mat av måltidsmiljön och delaktighet vid måltiden. Det betyder att om det finns en trevlig atmosfär och om de äldre känner sig delaktiga vid måltiden, så är det större chans att de äter upp sin mat. Det kan vara bra att tänka på detta när man planerar och serverar maten till de äldre.

Data från 60 kommuner

Data om matsvinnet har rapporterats in från 60 av landets 290 kommuner. Det betyder att informationen kommer från olika delar av landet och ger en bra bild av hur matsvinnet ser ut på äldreboenden runt om i Sverige. Genom att samla in och analysera denna information kan man få en bättre förståelse för problemet och hitta lösningar för att minska matsvinnet.

Livsmedelsverkets arbete

Livsmedelsverket är en myndighet som ansvarar för att kontrollera och säkerställa livsmedelssäkerheten i Sverige. De jobbar för att säkerställa säker mat och dricksvatten, sprida pålitlig information och främja hållbara matvanor och jämställdhet. På deras webbplats kan man lära sig mer om deras arbete och vad de gör för att minska matsvinnet och främja hälsosamma matvanor.

Slutsats

Matsvinnet på äldreboenden är ett stort problem. En tredjedel av lunchen slängs och blir till spillo. Detta kan vara ett tecken på undernäring bland de äldre. Det är viktigt att skapa en trevlig måltidsmiljö och ge de äldre möjlighet att vara delaktiga vid måltiden för att minska matsvinnet. Livsmedelsverket jobbar för att säkerställa säker mat och dricksvatten i Sverige och arbetar även med att minska matsvinnet och främja hälsosamma matvanor. Det finns mycket information och tips på deras webbplats för den som vill lära sig mer om detta ämne.

Artikeln är baserad på denna artikel på livsmedelsverket.se.