Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Åtgärder mot hedersförtryck
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson har fått en fråga av Laila Naraghi angående vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att stärka samhällets arbete mot hedersförtryck. Detta är en viktig fråga eftersom hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt problem i dagens samhälle.
Kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck
Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur våld beaktas i vårdnadsmål och kommit fram till att domare behöver mer kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Detta är viktigt eftersom domar ska kunna fatta rättvisa beslut och skydda barn som kan vara utsatta för våld och förtryck.
Barnens upplevelse av umgänge med förövare
Barn som har umgänge med förövare av hedersrelaterat våld och förtryck upplever ofta ångest och kan få bestående psykiska skador. Det är därför viktigt att säkerställa att barnets bästa alltid sätts i främsta rummet och att barn inte tvingas till umgänge i situationer där deras trygghet och välmående hotas.
Regler för umgänge efter våld
Riksorganisationen GAPF anser att det bör finnas regler för när barn inte bör ha umgänge med en förälder, särskilt om barnet har varit utsatt för våld. Detta skulle kunna vara ett sätt att skydda barnen och se till deras trygghet och välmående.
Ministerns ställningstagande
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson har tidigare uttalat att inget hedersförtryck ska accepteras i Sverige och att integrationen i landet inte har fungerat som den borde. Det är viktigt att politiker och beslutsfattare tar tydlig ställning mot hedersförtryck och arbetar för att lösa problemen som uppstår i integrationsprocessen. Det krävs konkreta åtgärder för att stärka samhällets arbete mot hedersförtryck.