Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Sofia Skönnbrink från Socialdemokraterna (S) har ställt en fråga till regeringen om hur man planerar att skydda svenska biodlare från att bli utkonkurrerade.
Regeringen svarar att EU-kommissionen har föreslagit att alla honungsblandningar ska ha en etikett där ursprungsländerna anges. Förhandlingarna om detta förslag har pågått sedan maj. Flera medlemsländer stödjer förslaget, men det finns oenighet om hur ursprunget ska visas på etiketten.
Regeringen kommer dock att fortsätta driva på för mer transparent märkning av honungsblandningar. Det är viktigt att konsumenterna får veta var honungen kommer ifrån. På så sätt kan man undvika fuskhonung som importeras till Sverige och säljs till låga priser.
Regeringen är medveten om problemet med fuskhonung och arbetar därför med en utredning om hur man kan stärka kontrollen av fusk i livsmedelskedjan. Det är viktigt att försöka stoppa importen av billig honung som inte lever upp till svenska kvalitetskrav.
Genom att ha bättre kontroll och större kunskap om vilka produkter som importeras kan regeringen förhoppningsvis minska förekomsten av fuskhonung och skydda de svenska biodlarna.
Regeringen vill även främja biodling och öka konkurrenskraften för svenska biodlare. Det finns stöd för biodling i Sveriges strategiska plan för jordbrukspolitiken.
Genom att satsa på biodling kan man både stödja biologisk mångfald och bidra till en hållbar jordbruksproduktion. Det är viktigt att uppmuntra och stödja svenska biodlare för att säkerställa att det finns en tillräcklig mängd pollinering för våra grödor.
Regeringen betonar alltså att man arbetar både för att få mer transparent märkning av honungsblandningar och för att minska fusket i livsmedelskedjan. Samtidigt vill man främja biodling och stärka konkurrenskraften för våra svenska biodlare.