Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Socialstyrelsen har nyligen släppt en rapport som kartlägger användningen av läkemedel med semaglutid i Sverige. Enligt rapporten visar det sig att en majoritet av de personer som hämtar ut dessa läkemedel är registrerade med typ 2-diabetes. Läkemedel med semaglutid har funnits tillgängliga i Sverige sedan 2018 och efterfrågan har stadigt ökat. Det har dock lett till att det har förekommit brist på läkemedlet sedan augusti 2022.
Enligt kartläggningen i rapporten framkommer det att majoriteten av de utskrivna läkemedlen är subventionerade och förskrivna av vårdgivare med regional ägarform. Det finns dock skillnader mellan olika regioner när det gäller förskrivning av läkemedel med semaglutid. Vissa kliniker har en hög andel förskrivning av läkemedlet utan subvention.
De personer som hämtar ut läkemedlen med semaglutid har i de flesta fall redan fått en diagnos för typ 2-diabetes. Det tyder på att läkemedlet främst används för behandling av denna sjukdom.
Maria State har kommenterat den ökade förskrivningen av läkemedlet utan subvention till patienter som inte har en diabetesdiagnos. Det är en fråga som har väckt diskussion och oro inom vården.
Utöver informationen om rapporten har det även förekommit en kodsnutt relaterad till användning av React för att skapa en ikonkomponent i en React-applikation. Koden innehåller referenser till ReactDOM.hydrate() för att koppla samman React-koden med existerande serverrenderad HTML. Det är en teknisk aspekt som kan vara av intresse för utvecklare inom området.