Tillbaka till startsidan

Sveriges regering svarar på frågor om folkmordet i Somalia

Utrikesminister Tobias Billström svarar på frågor om folkmordet mot Ishaaq-klanen i Somalia

Under onsdagens riksdagsdebatt blev utrikesminister Tobias Billström, som tillhör Moderaterna, tillfrågad av Markus Wiechel från Sverigedemokraterna om Sveriges regering erkänner folkmordet mot Ishaaq-klanen i Somalia. Wiechel betonade att massakern var statligt sponsrad och genomförd av den somaliska militären. Han nämnde även att FN nyligen har inlett en utredning om tidigare kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Somalia.

Wiechel ville ha klargörande kring varför Sveriges regering inte har erkänt folkmordet mot Ishaaq-klanen, och om de har för avsikt att göra det i framtiden. Han påpekade att det är viktigt för Sverige att tydligt ta ställning mot sådana fruktansvärda brott mot mänskligheten.

Utrikesminister Billström svarade på frågan genom att förklara att Sverige i enlighet med FN:s principer inte har befogenhet att erkänna folkmord. Istället är det internationella tribunalerna och nationella domstolar som har ansvar för att bedöma och bekräfta folkmord. Sveriges regering kan däremot ta ställning till händelser baserat på utredningar och rapporter från till exempel FN.

Sveriges regering följer utredningar och rapporter från FN

Billström poängterade att Sveriges regering har en skyldighet att följa utredningar och rapporter från FN när det gäller brott mot mänskliga rättigheter. Han nämnde att FN:s utredning om tidigare kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Somalia är ett viktigt steg framåt i att belysa de fruktansvärda händelserna som har inträffat.

Han betonade även att Sveriges regering tar dessa frågor på största allvar och att de arbetar aktivt för att stärka mänskliga rättigheter och bekämpa straffrihet för brott mot mänskligheten.

Sveriges roll i att bekräfta folkmord

Billström förklarade att det inte är upp till Sverige att ensidigt erkänna eller bekräfta folkmord. Istället handlar det om att stödja och bidra till internationella initiativ för att upprätthålla rättvisa och ansvar för sådana fruktansvärda brott. Sverige är en aktiv deltagare i dessa internationella initiativ och samarbeten för att säkerställa att de skyldiga för dessa brott ställs inför rätta.

Utrikesministern underströk vikten av att arbeta tillsammans med det internationella samfundet för att se till att de skyldiga rättfärdigas och att liknande händelser inte upprepas i framtiden.

Framtida ställningstaganden

Billström avslutade sitt svar genom att säga att Sveriges regering kontinuerligt följer utvecklingen av utredningarna om mänskliga rättigheter och brott mot mänskligheten i Somalia. Han underströk att Sveriges ställningstaganden och agerande i dessa frågor kommer att baseras på utredningarnas resultat och internationella samarbeten.

Det återstår att se huruvida utredningen om tidigare kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Somalia kommer att bekräfta folkmordet mot Ishaaq-klanen, och vilket ställningstagande Sveriges regering kommer att göra framöver.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.