Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har sammanfattat Riksrevisionens rapport om personalförsörjningen inom Försvarsmakten. Regeringen håller med om Riksrevisionens iakttagelser och betonar vikten av tydlig kommunikation för att öka motivationen och behålla personalen.
Regeringen planerar att ge Försvarsmakten mer ansvar för personalplanering och anställning. Riksrevisionen har konstaterat att Försvarsmakten har haft problem med att behålla personalen och att deras styrning är delvis otydlig. Riksrevisionen ger rekommendationer för att förbättra situationen och betonar behovet av tillräckligt med gruppbefäl.
Det planeras även en granskning av personalförsörjningen och rekryteringen av GSS/K (grundläggande soldat- och sjömansutbildning) inom Försvarsmakten. Återinförandet av värnplikten har ökat rekryteringen, men det är viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare för att behålla personalen. Riksrevisionen rekommenderar tydliga mål, tillräckliga resurser och rapportering av personalbehoven till regeringen.
Det finns flera faktorer som påverkar personalens beslut att stanna, såsom lön, förmåner och möjlighet att göra skillnad för andra. Erfarenheten kan också vara eftertraktad i det civila arbetslivet. Faktorer som att känna sig färdig med yrket och förändringar i familjeförhållanden kan påverka valet att sluta. Lön, missnöje med materiel och kompetensutveckling är också påverkande faktorer.
Det finns en fortsatt brist på militär personal inom Försvarsmakten, och avståndet till familjen kan påverka personalens beslut att stanna. Brist på officerare och truppförband samt ekonomiska svårigheter för att ersätta utbildande personal är också ett problem. Försvarsmakten har även en brist på 30-40% av de GSS/K som behövs.
En rapport från Riksrevisionen visar att Gruppbefälsskolan/Krigsskolan har en hög andel personal som är tjänstlediga, vilket påverkar Försvarsmaktens förmåga negativt. Riksrevisionen konstaterar även att Försvarsmaktens styrning är otydlig och att försvarsbeslutet 2016-2020 var underfinansierat. Bristen på resurser påverkar möjligheterna att rekrytera och nå målen. Riksrevisionen föreslår ökat utbyte mellan enheter, stärkt motivation och strategier för att underlätta familjeliv och yrket samt tydligare kommunikation. Försvarsmakten behöver förbättra intern styrning och utbildning för att rekrytera och behålla personal.