Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen är trygghetslarm den vanligaste första socialtjänstinsatsen för äldre. En uppföljning gjord under sju års tid visar att över 230 000 personer över 65 år förra året fick stöd och insatser från socialtjänsten. Av dessa bodde 83 000 på särskilda boenden.
Under det senaste året har väntetiden för att flytta till särskilt boende för äldre ökat till 64 dagar. Det första stödet de flesta äldre får är ett trygghetslarm, och många får även andra insatser. För att höja kompetensen har många börjat utbildningar inom äldreomsorgen.
Rapporten visar att användningen av läkemedel bland äldre har ökat. Samtidigt har förskrivningen av olämpliga läkemedel minskat. Införandet av välfärdsteknik kan dock innebära risker, och det finns regionala skillnader i användningen av ny teknik inom äldreomsorgen.
Socialstyrelsen har publicerat en lägesrapport för vård och omsorg för äldre år 2024. Rapporten behandlar bland annat risken för brottslighet såsom bedrägerier. Den är baserad på en sjuårig uppföljning och presenterar en övergripande bild av tillståndet inom vården och omsorgen för äldre.
För mer information kring rapporten kan kontaktperson Michaela Prochazka nås.