Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Motionen som Ulrika Westerlund och andra ledamöter från Miljöpartiet har lämnat in till riksdagen handlar om förslag till beslut gällande elektroniska kommunikationstjänster och besök på särskilda ungdomshem. I motionen framhålls vikten av att noggrant och kontinuerligt följa reformen, samt att möjligheten till undantag från reglerna vid särskilda skäl bör finnas.
Det betonas också i motionen att det är av stor vikt att ha en uppföljning ur barn- och rättssäkerhetsperspektiv, samt att det bör finnas oberoende observatörer och en klagomålsfunktion. Motionen ifrågasätter också ett för snabbt ikraftträdande av reformen.
Mot bakgrund av den komplexa situationen på SIS-institutioner, där placerade ungdomar har olika behov, framförs krav på reformering av tvångsvården av barn. Det föreslås att man ser över hela kedjan av insatser för barn och unga, med en önskan om att SIS bör läggas ner och reformeras i grunden. Socialministern tycks stödja detta genom att tillsätta en utredning.
Remissinstanser har lämnat synpunkter angående förslagna förändringar gällande regelverket för barn som omhändertas enligt lagen. Det föreslås att det bör finnas möjlighet att göra undantag från reglerna vid särskilda skäl, samt att individuella bedömningar och rättigheter behöver beaktas noggrant. Diskussion förs även kring behovet av oberoende observatörer, en klagomålsfunktion och en eventuell lagändrings tidpunkt.