Tillbaka till startsidan

SD-politiker ifrågasätter svenska lagar om umgängessabotage

Runar Filper från SD ifrågasätter lagstiftningen kring umgängessabotage i Sverige

Runar Filper, riksdagsledamot från Sverigedemokraterna, har riktat kritik mot den nuvarande lagstiftningen kring umgängessabotage i Sverige. Filper menar att det idag är för lätt för en förälder att förhindra umgänge mellan barnet och den andra föräldern genom att helt enkelt hävda att barnet inte vill träffa den andra föräldern. Enligt Filper leder detta till att en förälder kan manipulera situationen i vårdnadsmål och att konsekvenserna av umgängessabotage inte är straffbara enligt svensk lag.

Justitieminister Gunnar Strömmer pressas på svar

Justitieminister Gunnar Strömmer har fått frågor från Runar Filper angående bristen på lagstiftning kring umgängessabotage. Filper kräver svar på varför det inte finns tydliga regler och straffbestämmelser för den som aktivt förhindrar umgänge mellan ett barn och dess andra förälder. Frågan har väckt debatt kring huruvida det behövs lagändringar för att säkerställa att alla barn i Sverige har möjlighet till en nära och god kontakt med båda föräldrarna.

Behov av lagändringar för att skydda barns rätt till umgänge

Runar Filper betonar vikten av att skydda barns rätt till umgänge med båda föräldrarna. Han framhåller att umgängessabotage kan ha negativa konsekvenser för barnets välmående och utveckling, samt för relationen till den förälder som utsätts för sabotaget. Filper argumenterar för att det är nödvändigt med lagändringar som tydligt fastställer konsekvenser för den som medvetet förhindrar umgänge mellan barn och förälder.

Debatten kring umgängessabotage pågår

Diskussionen om umgängessabotage och behovet av lagändringar pågår nu på politisk nivå. Representanter från olika politiska partier tar ställning till frågan om huruvida det finns ett behov av att skärpa lagstiftningen för att skydda barns rätt till umgänge med båda föräldrarna. Samtidigt fortsätter debatten om huruvida det är möjligt att lagstifta på ett sätt som balanserar barnets bästa med föräldrarnas rättigheter och skyldigheter.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.