Tillbaka till startsidan

Beslut om media och yttrandefrihet: Politiska åtgärder för integritet och demokrati

Konstitutionsutskottets beslut rörande media och yttrandefrihet

Konstitutionsutskottet i riksdagen har nyligen kommit fram till förslag angående motioner som berör tryck- och yttrandefrihet samt massmediefrågor. I beslutet finns reservationer kring hets mot folkgrupp, reglering av teknikjättar och reklam riktad mot barn. Förslag om ändringar i lagen om hets mot folkgrupp har föreslagits, och diskussioner om yttrandefrihet online samt reglering av stora teknikföretag pågår.

Regeringens fokus på integritet och yttrandefrihet

Regeringen har betonat vikten av att skydda individens integritet och yttrandefrihet både nationellt och internationellt. Polismyndigheten har genomfört pilotprojekt för att bekämpa IT-relaterad brottslighet, medan Myndigheten för psykologiskt försvar arbetar med att stärka motståndskraften mot otillbörlig informationspåverkan vid val.

Arbete mot desinformation och säkerställande av demokrati

Statens medieråd och andra aktörer arbetar aktivt med att bekämpa desinformation i samband med valet. Diskussioner om reglering av plattformsföretags verksamhet pågår, med betoning från Kulturministern och EU-lagstiftning på vikten av regleringar och källkritik för att främja demokrati och säkerställa yttrandefrihet på internet.

Lagstiftning och debatter kring media och reklam

Riksdagen har tagit ställning till flera motioner som berör lagar och motioner om media, integritet och reklam i tv-sändningar enligt radio- och tv-lagen. Diskussionerna inkluderar säkerhetspolitik, integritetsskydd och reklam riktad mot barn. Ändringar i lagstiftningen från den 1 december 2020 inkluderar nu även videodelningsplattformar i regelverket.

Antagna motioner och förslag för att främja säkerhet och integritet

Antagna motioner har bland annat handlat om att begränsa våldsamt pornografiskt material online, öka säkerheten för förtroendevalda och bekämpa hot mot journalister. Diskussioner har även förts kring reglering av sociala medier och utländska investeringar i svenska medieföretag. EU-kommissionen har också lagt fram förslag gällande medietjänster och digitala tjänster på den inre marknaden.

I dessa diskussioner och beslut spelar personer som Catarina Deremar, Malin Björk, Alexander Christiansson, Tobias Andersson och Gunilla Svantorp en central roll. Genom att följa dessa ärenden och lagförslag kan vi se hur Sverige arbetar för att säkerställa en balans mellan yttrandefrihet, integritet och reglering av medielandskapet.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.