Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Konstitutionsutskottet har nyligen granskat Europeiska kommissionens rapport angående tillämpningen av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna samt förbindelserna med de nationella parlamenten. Utskottet noterade att endast några få nationella parlament hade invändningar angående subsidiaritetsprincipen. Det betonas att det är av stor vikt att de nationella parlamenten utövar sin kontroll över dessa principer.
Genom olika fördrag och protokoll har relationen mellan EU och de nationella parlamenten reglerats. Det inkluderar krav på att kommissionen skickar lagförslag till de nationella parlamenten för granskning. Riksdagen i Sverige genomför en årlig prövning av subsidiaritetsprincipen. EU-kommittén ser positivt på riksdagens arbete med EU-frågor och uppmanar till dialog med regeringen och andra nationella parlament.
Under 2022 har kommissionen rapporterat om åtgärder för att stärka subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna genom att inkludera en tabell för subsidiaritetsbedömning i förslag samt genomföra principen "en in och en ut". Nationella parlament har lämnat motiverade yttranden, där Sveriges riksdag var särskilt aktiv med 14 yttranden. Europaparlamentet framhäver vikten av deltagande från nationella parlament för att säkerställa demokratisk ansvarsskyldighet.
En proposition om att införa en tolvveckorsperiod vid nästa översyn av fördragen och en gemensam förståelse för subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna har diskuterats. Konstitutionsutskottet har noterat olikheter i användningen av subsidiaritetsmekanismen bland nationella parlament och betonat vikten av informationsutbyte för effektiv övervakning. Det diskuteras varför vissa parlament inte använder denna möjlighet och hur ett ökat informationsutbyte mellan parlamenten kan öka möjligheten att kritisera EU-beslut.
Konstitutionsutskottet noterar att Sveriges riksdag har lämnat det största antalet motiverade yttranden gällande subsidiaritetsprincipen bland de nationella parlamenten under 2022. Utskottet betonar vikten av att fler parlament engagerar sig för att säkerställa demokratiska beslut inom EU och möjliggöra kritik av EU-beslut genom ökat informationsutbyte och dialog.