Tillbaka till startsidan

Förändringar i socialtjänstlagen: öppna insatser utan vårdnadshavarnas samtycke

Regeringen föreslår förändringar i socialtjänstlagen

Regeringen har lagt fram ett förslag om att socialnämnden ska kunna fatta beslut om öppna insatser till barn över 12 år utan att vårdnadshavarna behöver ge sitt samtycke. Förslaget har både fått stöd och kritik, och det pågår en diskussion om vilken åldersgräns som ska gälla för insatser utan vårdnadshavarnas samtycke.

Bedömning av insatserna

Beslutet om insatserna ska tas med hänsyn till barnets bästa och eventuella risker. Det är viktigt att kommunikation och anpassning av stödet sker på ett bra sätt, särskilt för yngre barn med speciella behov. För att hjälpa socialtjänsterna att hantera detta bör Socialstyrelsen ta fram stöd och riktlinjer.

Oklarheter kring effekterna

Effekterna av öppna insatser för barn är fortfarande osäkra, men regeringen anser att socialtjänsten har tillgång till kunskap och forskning som kan hjälpa dem att fatta rätt beslut.

Överklagbarhet av beslut

I rapporten diskuteras även frågan om möjligheten att överklaga beslut. Regeringen föreslår att vårdnadshavarnas beslutanderätt för vissa stödinsatser ska inskränkas, vilket har väckt olika åsikter och reaktioner.

Åldersgräns för samtycke

Regeringen föreslår att barn under 15 år ska kunna få öppna insatser utan sina vårdnadshavares samtycke. Det här förslaget har blivit föremål för kritik och frågor om hur det praktiskt ska fungera.

Lagrådets synpunkt

Lagrådet, som är en expertmyndighet, anser att det behövs mer vägledning och information om hur dessa bestämmelser ska tillämpas i praktiken.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.