Tillbaka till startsidan

Bristande framsteg för tolktjänstutredningens förslag

Förfrågan om tolktjänstutredningens resultat

På ett riksdagsförhör ställde Karin Sundin (S) en fråga till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M) angående regeringens planer för 2020 års tolktjänstutredning. Utredningen har föreslagit en ny lag för tolktjänster för döva samt en ökning av statsbidraget för vardagstolkning. Trots att det har gått två år sedan utredningen presenterades och den har remissbehandlats, har den ännu inte inkluderats i regeringens planerade propositioner för beslut i riksdagen.

Behovet av förbättrade tolktjänster

Enligt tolktjänstutredningen behövs det förbättringar inom tolkområdet för att säkerställa tillgängligheten för döva personer. Förslaget om en ny lagstiftning syftar till att öka kvaliteten och tillgängligheten av tolktjänster samt garantera en hållbar finansiering för detta viktiga område. En ökning av statsbidraget för vardagstolkning är också en central punkt i utredningens rekommendationer.

Bristen på framsteg och beslut

Trots de tydliga behoven och rekommendationerna som framkommit i tolktjänstutredningen har det inte skett några framsteg när det gäller att implementera förslagen i form av lagstiftning. Karin Sundin (S) har riktat fokus mot regeringen för att påskynda processen och få en tydlig tidpunkt för när tolktjänstutredningens resultat ska behandlas och beslutas i riksdagen.

Väntan på regeringens åtgärder

Medan döva personer och intresseorganisationer har väntat på att se förbättringar inom tolkområdet, kvarstår osäkerheten kring när regeringen kommer att agera på tolktjänstutredningens rekommendationer. Frågan om tillgängliga och kvalitativa tolktjänster är av stor vikt för att säkerställa lika villkor och möjligheter för döva i samhället.

Avslutande tankar

Karin Sundins (S) förfrågan till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M) belyser vikten av att prioritera frågor som rör tillgänglighet och inkludering för personer med hörselnedsättning. Medan tiden går är det av stor betydelse att regeringen tar ansvar för att ta itu med utmaningarna inom tolkområdet och säkerställa att döva personer får de tolktjänster de behöver för full delaktighet i samhället.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.