Tillbaka till startsidan

Regeringens lagförslag för minskade koldioxidutsläpp: Viktiga punkter att känna till

Regeringen föreslår ny lag för att minska koldioxidutsläpp

Regeringen har lagt fram en proposition med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om koldioxidjustering vid gränsen. En ny lag förväntas träda i kraft den 1 juli 2024. Lagen syftar till att minska risken för koldioxidläckage och kräver att importörer deklarerar utsläpp och köper certifikat från 2026.

Naturvårdsverket föreslås som behörig myndighet

En viktig punkt i lagförslaget är att Naturvårdsverket föreslås som den behöriga myndigheten. Lagen tar även hänsyn till olika internationella organisationer som IPCC, EU och EU:s dataskyddsförordning.

CBAM och regler för att motverka koldioxidläckage

Centralt i lagförslaget är införandet av regler för att undvika koldioxidläckage och minska globala utsläpp. CBAM, som syftar till att hantera detta, diskuteras för att säkerställa att klimatmålen inte undermineras.

Tekniska detaljer och regler för import av varor

För att säkerställa efterlevnaden av lagar och förordningar behandlar lagtexten också tekniska detaljer om material och tillverkning samt regler för inbäddade utsläpp av varor. Regler kring import av varor till EU under övergångsperioden 2023-2025 betonas.

Övervakning och samarbete för att minska utsläpp

Lagen innehåller regler för fastställande av sanktionsavgifter för ej-rapporterade utsläpp och diskuterar tekniska detaljer om CBAM-övergångsregistret samt regler för utsläppsövervakning. Samarbetet mellan olika myndigheter för att säkerställa efterlevnad av reglerna betonas.

Kvalitetssäkring av utsläppsdata och frivillig verifiering

Ett omfattande system för kvalitetssäkring av data om utsläpp diskuteras, inklusive möjligheten till frivillig verifiering av utsläpp av oberoende kontrollörer. Det betonas att frivilliga åtgärder rekommenderas för att förbättra datakvaliteten.

Utökade regler för transport och användning av koldioxid

Den nya lagen som träder i kraft den 1 juli 2024 reglerar transport och användning av koldioxid enligt EU-förordningar. Specifika regler för olika processer och enheter samt övervakningsmetoder inkluderas.

Remissinstanser och involverade myndigheter

Slutligen nämns att remissinstanser som Ekonomistyrningsverket och Polismyndigheten involveras i processen för att bidra med sina åsikter och synpunkter kring lagförslaget.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.