Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen föreslår att Försvarsmakten ska få samma befogenheter som Försvarets materielverk att fatta beslut om undantag från lagen om upphandling. Det innebär att de får mer frihet att bestämma vilka regler som kan brytas när det gäller inköp av försvarsmateriel.
Beloppsgränsen för undantag från reglerna föreslås också höjas till 200 000 000 kronor. Det innebär att Försvarsmakten och Försvarets materielverk får större möjlighet att genomföra inköp utan att behöva följa de vanliga upphandlingsförfarandena.
Flera remissinstanser, som är olika organisationer och myndigheter som får tycka till om förslaget, stödjer regeringens förslag. De anser att det är bra att Försvarsmakten och Försvarets materielverk får mer befogenhet och att beloppsgränsen höjs.
Det finns dock även remissinstanser som vill att beloppsgränsen höjs ännu mer eller att undantagen istället prövas av regeringen. De anser att det är viktigt att regeringen har sista ordet när det kommer till undantag från lagen om upphandling.
Konkurrensverket, som är en myndighet som bevakar konkurrensen på marknaden, anser att den nuvarande regleringen inte hindrar materielförsörjningen. De är tveksamma till att öka möjligheterna till undantag och anser att det är viktigt att upphandlingar sker på ett konkurrensutsatt sätt.
Regeringen föreslår också redaktionella ändringar i lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet. Det bedöms inte innebära ökade kostnader och förväntas inte få stora konsekvenser för företag inom försvarssektorn eller för den kommunala självstyrelsen.
Förslagen i propositionen förväntas träda i kraft den 1 juni 2023. Regeringen har fattat beslut om detta med hänsyn till Sveriges säkerhetsintressen, vilket innebär att man vill kunna göra inköp av försvarsmateriel på ett smidigare sätt för att stärka landets försvar.