Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har lagt fram en proposition som innebär att vissa ändringar i lagen om arbetslöshetsförsäkring föreslås fortsätta att gälla. Dessa ändringar inkluderar lättnader i arbetsvillkoret och karensvillkoret. Riksdagen har antagit förslaget, vilket innebär att vissa tillfälliga bestämmelser under covid-19 kommer att gälla tills vidare.
Åsikterna om regeringens förslag att sänka arbetsvillkoret varierar bland remissinstanserna. En del stödjer förslaget medan andra anser att kravet bör sänkas ännu mer. Företagarnas och Svenskt Näringsliv avstyrker förslaget medan LO anser att karensdagarna bör slopas helt. Regeringen anser att de nuvarande nivåerna av arbetsvillkoret bör gälla tills vidare och att det bör finnas möjligheter för personer med oregelbundna anställningar att omfattas av försäkringen.
Förslaget att förlänga den tillfälliga lättnaden i karensvillkoret får stöd från de flesta remissinstanser. Regeringen föreslår att karensvillkoret för arbetslöshetsersättning ska vara två dagar istället för sex dagar. Dessutom föreslås att undantaget från femårsregeln för företagare ska fortsätta gälla. De flesta remissinstanser stödjer förslaget, men det finns åsikter om behovet av tydligare riktlinjer för undantag.
Förslaget förväntas inte ha stora ekonomiska konsekvenser eller påverka arbetslöshetskassornas administration. Vissa bedömer dock att det kan öka arbetslösheten och minska incitamenten att arbeta, medan regeringen anser att effekterna kommer vara små. Diskussioner förs om förslagets fördelningseffekter och avvägningarna mellan kortsiktiga och långsiktiga effekter.
Förslaget innebär att lagen om arbetslöshetsförsäkringen ska ändras för att fortsätta stärka försäkringen. Vissa ändringsförslag tas bort och ersätts med nya förslag. Det förväntas inte ha stora effekter ur ett jämställdhetsperspektiv eller för kommunernas kostnader. Det förväntas inte heller ha stora konsekvenser för inkomstförsäkringar eller små och medelstora företag.
Efter att remissinstanserna har gett sina yttranden kommer regeringen att fatta beslut om en fortsatt stärkning av arbetslöshetsförsäkringen.