Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Folkhälsomyndigheten har nyligen släppt en kartläggning kring ensamheten i Sverige. Enligt resultatet är ensamheten vanligast hos äldre och yngre grupper. Nästan hälften av de som lever ensamma upplever besvär med ensamhet. Ensamheten påverkar hälsan negativt och kan leda till olika hälsoproblem samt psykiska besvär.
Studien om ensamhet har genomförts i samarbete med Socialstyrelsen och utgör en viktig grund för att ta fram en nationell strategi mot ensamhet. Att uppmärksamma och hantera ensamhet är av stor vikt för att främja hälsan och välbefinnandet hos befolkningen.
Folkhälsomyndigheten bedriver forskning kring olika former av ensamhet såsom social, emotionell och existentiell ensamhet. Genom att förstå och identifiera dessa former av ensamhet kan myndigheten ta fram effektiva åtgärder för att minska dess negativa effekter och stödja de som drabbas.
En central del av Folkhälsomyndighetens arbete är att främja folkhälsan genom att utveckla och stödja samhällets arbete på området. Genom att öka medvetenheten kring ensamhetens konsekvenser och genom att erbjuda stöd och resurser kan man bidra till att minska ensamhetens förekomst och dess påverkan på hälsan.
Genom att samarbeta med andra myndigheter och aktörer samt genom att bedriva forskning och utveckla strategier är Folkhälsomyndigheten en viktig aktör i arbetet för att minska ensamhetens negativa effekter och främja en bättre folkhälsa i Sverige.