Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Socialstyrelsen har nyligen presenterat ett underlag till regeringen gällande en utvecklad nationell demensstrategi. I rapporten lyfts vikten av att öka kunskapen kring riskfaktorer för demenssjukdom som kan påverkas. Demens beskrivs som en kronisk sjukdom med dödlig utgång där de kognitiva förmågorna successivt försämras. I Sverige lever cirka 150 000 personer med demens idag, och detta antal förväntas fördubblas fram till år 2050, vilket ställer stora krav på vården och omsorgen.
Den ökande demensbördan i samhället innebär betydande utmaningar för vården och omsorgen. Socialstyrelsen poängterar behovet av fortsatt strategiskt arbete för att kunna möta de ökande behoven. Forskning pekar på att livsstilsfaktorer kan påverka risken för demenssjukdom, och det sker ständiga framsteg inom diagnostik och läkemedel.
Samverkan mellan hälso- och sjukvård samt kommunal omsorg har förbättrats, men det finns fortfarande utrymme för arbete mot ett mer inkluderande och demensvänligt samhälle. En utvecklad nationell demensstrategi är under arbete för att bättre kunna möta behoven hos personer med demenssjukdom och deras anhöriga.
På Socialstyrelsens webbplats finns en rad resurser och information för allmänheten, vårdpersonal och anhöriga. Här kan man hitta kontaktuppgifter, information om lediga jobb, utbildningar, pressrum, nyhetsbrev, donationsregister, blanketter, kalendarium, publikationer samt information om webbplatsens användning av kakor och tillgänglighet. Man kan även följa Socialstyrelsen på olika sociala medie-plattformar och kontakta myndigheten via e-post eller telefon för ytterligare information.
Genom ett ökat fokus och fortsatt strategiskt arbete hoppas Socialstyrelsen kunna bidra till en bättre möjlighet att möta behoven hos personer med demenssjukdom och deras anhöriga, samt skapa ett mer inkluderande och demensvänligt samhälle i framtiden.