Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Barnombudsmannens årsrapport för detta år visar på en oroande ökning av barn som lider av psykiska besvär och söker vård för psykisk ohälsa. Enligt rapporten har antalet barn som tvingas vänta för länge på vård ökat markant, samtidigt som det råder en bristande kunskap om barns psykiska hälsa.
Rapporten framhåller vikten av att barn får tillgång till rätt vård i rätt tid och att de ska ges hjälp utifrån deras specifika behov. Dessutom betonas betydelsen av att barn är delaktiga i vården kring sin egen psykiska hälsa. Det nämns även en ökning av förskrivningen av psykofarmaka samt behovet av att stärka elevhälsan utifrån barnens behov.
Efter sex års arbete avslutar Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin sin mandatperiod och överlämnar den senaste årsrapporten till regeringen. I rapporten finns konkreta rekommendationer för att öka kunskapen om barns psykiska ohälsa, erbjuda stöd anpassat till föräldrarnas behov samt stärka barnets rätt till vård vid psykisk ohälsa.
För att förbättra barns psykiska hälsa och välmående föreslår rapporten flera åtgärder som kan bidra till en bättre situation för barn i Sverige. Barnombudsmannen är en viktig aktör när det kommer till att företräda barns och ungas rättigheter utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. De arbetar aktivt med att uppmärksamma brister i tillämpningen av konventionen och föreslår förändringar i lagstiftningen.
Kontaktpersonen för pressfrågor är Anna Engstrand och Barnombudsmannens adress är Norr Mälarstrand 6, 104 22 Stockholm. Med rapporten som grund hoppas Barnombudsmannen kunna bidra till en bättre förståelse för barns behov av stöd och vård när det gäller deras psykiska hälsa. Det är av yttersta vikt att barns välmående och hälsa sätts i centrum för beslut och åtgärder som rör deras livssituation.