Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Årsredovisningen för 2023 visar tydligt att E-hälsomyndigheten har genomgått en positiv utveckling under året. Med flera nya regeringsuppdrag och en ändrad instruktion, har myndigheten fokuserat på att förbättra den svenska hälso- och sjukvården genom att samordna satsningar på digital infrastruktur.
Ett av målen för E-hälsomyndigheten är att göra det enklare för vårdpersonal att hitta relevant information i varje vårdssituation genom hela vårdkedjan. Genom att främja användningen av hälsodata för forskning och innovation strävar myndigheten efter att gynna individens välmående.
Ett av kännetecknen för E-hälsomyndigheten är dess fokus på samarbete och transparens. Med ansvar för Nationella läkemedelslistan och den nationella digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvård, har myndigheten arbetat aktivt för att stärka svensk hälso- och sjukvård.
Under 2023 spelade E-hälsomyndigheten en betydande roll under Sveriges EU-ordförandeskap och bidrog till att stärka säkerhetsskyddet inom hälso- och sjukvården. Trots att Covidbevis-tjänsten avslutades, hanterade myndigheten över 100 miljoner receptorderrader, visar årsredovisningen.
En intressant statistik från årsredovisningen är att E-hälsomyndigheten använde Elektroniskt expertstöd (EES) för 57 procent av expedieringarna på apoteken under året. Totalt genomfördes 31 miljoner farmakologiska analyser med hjälp av EES, vilket visar på myndighetens strävan efter digitalisering och effektivitet.
Trots en minskning av antalet anställda, har E-hälsomyndigheten lyckats upprätthålla en jämn könsfördelning inom organisationen. Dessutom förmedlade myndigheten imponerande 35 687 miljoner kronor i läkemedelsförmåner och smittskyddssubventioner under året, vilket visar på dess betydelse inom hälso- och sjukvården.