Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen planerar att höja taket för avdraget för arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling. Förslaget innebär att taket för avdraget höjs från 600 000 kronor per månad till 1 miljon kronor per månad. Förslaget beräknas träda i kraft den 1 juli 2023. Majoriteten av remissinstanserna stöder förslaget, men det finns vissa synpunkter och önskemål om utvärdering av nedsättningens roll inom FoU- och innovationspolitiken.
Regeringens syfte med förslaget är att öka incitamenten för företag att bedriva FoU-verksamhet och främja tillväxt. Förslaget kan dock ha en negativ nettoeffekt på de offentliga finanserna. Samtidigt bedöms det inte medföra stora administrativa bördor för företagen. Det finns också synpunkter på att utvärdera och revidera reglerna för nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för FoU.
Förslaget innebär nedsatta arbetsgivaravgifter för företag som bedriver forskning och utveckling. Effekterna av detta bedöms vara positiva för företagen. Dock bedöms det inte få några långsiktiga effekter på sysselsättningen. Det är osäkert om de sänkta avgifterna kommer att leda till högre löner för alla anställda eller bara för de som är involverade i FoU-verksamhet. Förslaget kan öka inkomstskillnaderna och försvåra ekonomisk jämställdhet. Regeringen bedömer att män kommer att gynnas mest, men effekterna på den ekonomiska jämställdheten bedöms vara osäkra.
Regeringen bedömer att förslaget inte kommer att ha stora effekter för Skatteverket eller allmänna förvaltningsdomstolar. Det anses också vara förenligt med EU-rätt och förväntas inte ha en betydande effekt på den offentliga sektorn eller miljön. Förslaget om att höja taket för avdraget förväntas träda i kraft 2023. Regeringen har fattat beslutet om propositionen efter att ha tagit del av remissinstansernas yttranden.