Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har lagt fram en proposition som handlar om att införa en ny bestämmelse som skulle möjliggöra att vissa uppgifter som tidigare varit sekretessbelagda kan bearbetas och lagras av externa aktörer åt myndigheter. Syftet med förslaget är att underlätta outsourcing och samordning av IT-drift samt att stärka skyddet för uppgifterna.
De som har fått möjlighet att kommentera förslaget, remissinstanserna, har olika åsikter om det. Det finns de som tycker att förslaget är bra och att det kan underlätta för myndigheterna. Men det finns också de som är mer skeptiska och oroar sig för riskerna med att lämna ut uppgifter till externa aktörer.
Enligt regeringens förslag skulle det införas en generell bestämmelse om att sekretessen kring vissa uppgifter kan brytas för att möjliggöra teknisk bearbetning och lagring av dessa uppgifter av externa aktörer. Samtidigt skulle det finnas vissa avgränsningar och skydd mot att alltför känsliga eller skyddsvärda uppgifter hamnar i fel händer. Bedömningen av vilka uppgifter som får bearbetas och lagras ska utgå från en intresseavvägning, och det ska finnas möjlighet att undanta vissa uppgifter som är extra skyddsvärda.
Om förslaget godkänns och blir lag kommer det att träda i kraft den 1 juli 2023. Det förväntas att det kan innebära ökade möjligheter till outsourcing och att myndigheterna kan samordna sin IT-drift på ett bättre sätt. Samtidigt kan det också medföra merkostnader, exempelvis om det krävs att myndigheterna anlitar externa aktörer för att hantera uppgifterna.
Lagrådet har granskat förslaget och lämnat sitt yttrande. Efter att ha tagit del av Lagrådets synpunkter har regeringen nu godkänt propositionen. Det betyder att förslaget kan gå vidare till riksdagen för beslut och eventuell antagande som lag.