Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har kommenterat Riksrevisionens rapport om klimatanpassning av den byggda miljön. De avser att fortsätta arbetet med ett uppföljningssystem för att minska sårbarheten för klimatrelaterade risker i kommunerna. Regeringen håller delvis med om bristerna i styrningen inom klimatanpassning och kommer att se över statliga insatser för att ge kommuner bättre förutsättningar. De betonar vikten av att utveckla det nationella arbetet med klimatanpassning och ser potentialen i ny teknik och digitalisering. Dessutom instämmer de i Riksrevisionens rekommendationer och har vidtagit åtgärder baserat på deras iakttagelser.
Enligt Riksrevisionens rapport är statens insatser för klimatanpassning av den byggda miljön delvis effektiva, men har brister i styrningen och uppföljningen. Expertmyndigheternas insatser är i huvudsak effektiva, men har vissa brister i vägledning och tillsyn. Det saknas också en samlad nationell uppföljning av klimatrisker i kommunerna. Riksrevisionen ger rekommendationer för att förbättra insatserna och tillsynen.
I rapporten beskrivs hur olika statliga myndigheter och länsstyrelser ansvarar för hantering av olycksrisker och klimatanpassning i Sverige. Det konstateras att samverkan och samordning mellan myndigheter och länsstyrelser behöver förbättras, liksom tillgången till och kvaliteten på planeringsunderlag. Skyfallskarteringar betonas som viktiga för bedömning av översvämningsrisker. Det finns även brister i jordartsinformationen i norra Sverige och geotekniska frågor, och behovet av stöd inom dessa områden tillgodoses inte tillräckligt. Dessutom fördelas statsbidrag för naturolyckor på ett icke-transparent sätt, vilket har lett till att vissa kommuner inte har sökt bidrag på grund av konkurrens och osäkerhet.
Det saknas en sammanställd uppföljning och analys av klimatanpassningsarbetet i landet, och länsstyrelsernas stöd till kommunerna är ojämnt fördelat. Det finns också brister i kommunernas hantering av risker för ras, skred och översvämningar, och ändringar i lagstiftning har ännu inte haft en tydlig effekt. Trots att länsstyrelserna ger rådgivning och stöd till kommunerna, kan bristande kunskap och kompetens påverka kvaliteten på arbetet. Det finns även oro för att kraven på kommunerna inte är likvärdiga och att olika länsstyrelser har olika höga krav.
Riksrevisionen har granskat regeringens och kommunernas arbete med klimatanpassning och konstaterat flera brister. De rekommenderar regeringen att införa ett uppföljningssystem och ge tydliga riktlinjer för länsstyrelserna och Boverket. De betonar även att det behövs en samlad nationell uppföljning och tydliga riktlinjer för länsstyrelserna när det gäller hantering av klimatrisker i kommunerna. Kommunerna behöver också ta mer hänsyn till klimatrisker och det finns juridisk osäkerhet kring deras befogenheter på privat mark. Boverket och MSB behöver förbättra sina riktlinjer för att stödja kommunerna i arbetet med klimatanpassning.