Tillbaka till startsidan

Stora skillnader i Sveriges regioner vid omställning till vården

Stora skillnader mellan regionerna

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att det finns stora skillnader mellan Sveriges regioner när det gäller omställningen till god och nära vård. Det handlar till exempel om hur regionerna arbetar för att uppnå målet om en fast läkarkontakt och hur de arbetar med hälsofrämjande åtgärder. Rapporten visar även att framsteg görs, men att det behövs mer arbete för att nå målen.

Varierande arbete med primärvården

I rapporten kan man se att regionerna arbetar på olika sätt för att stärka primärvården. Det innebär att de vill ha en bättre och närmare vård för patienterna. Men det finns också stora skillnader mellan regionerna. Till exempel när det gäller att ha en fast namngiven läkarkontakt. Det finns också skillnader i hur digitaliseringen och hälsofrämjande arbete används i regionerna och kommunerna.

Brist på personal

Rapporten tittade också på resurser och kompetensförsörjning inom vården. Den visade att det finns en brist på allmänläkare och distriktsjuksköterskor. Dessutom har antalet legitimerad personal ökat i den regionala primärvården, men minskat i den kommunala primärvården. Det betyder att det behövs mer arbete för att få tillräckligt med kunnig personal inom vården. Det krävs också ett bättre samarbete mellan regioner och kommuner för att undvika konkurrens om samma personalgrupper.

Uppföljning av omställningen

Socialstyrelsen har nu genomfört en uppföljning av omställningen till en mer nära vård. De har undersökt hur långt regionerna har kommit med målet om fast läkarkontakt och hur regioner och kommuner arbetar med olika åtgärder för att främja hälsa. Rapporten visar på både framsteg och utmaningar i arbetet. Det behövs fortsatt arbete för att alla regioner ska kunna erbjuda en god och nära vård till alla invånare.

Artikeln är baserad på denna artikel på socialstyrelsen.se.