Tillbaka till startsidan

Granskning av utländska investeringar: Förslag och diskussioner

Regeringens förslag om granskning av utländska direktinvesteringar

Regeringen har lagt fram ett förslag om att införa en lag för att granska utländska direktinvesteringar i syfte att skydda svenska säkerhetsintressen. Förslaget har mött olika åsikter från olika remissinstanser angående definitioner och tillämpning av regelverket. Det finns också oenighet om vilka företagsformer och verksamheter som ska omfattas av granskningssystemet.

Kritik och diskussioner kring förslaget

Kritik har framförts angående de potentiellt negativa ekonomiska konsekvenserna av förslaget samt risken för att bli beroende av tredjeländer. Regeringen föreslår att även investeringar i företag som hanterar känsliga uppgifter ska granskas och att även investeringar från tredjeländer och andra EU-länder ska omfattas av regelverket. Diskussioner pågår även angående anmälningsplikten för investeringar och hur röstfördelningen i ett företag ska beräknas. En utredning har även föreslagit att en investerares bakgrund och eventuell inblandning i skadlig verksamhet bör beaktas vid bedömning av utländska investeringar av säkerhetsskäl. Remissinstanserna har delade åsikter om dessa förslag.

Förslaget om tvåstegsprövning av investeringar

Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget om att införa en tvåstegsprövning av utländska investeringar, men har olika åsikter om tidsfrister och hur förhandsbesked ska hanteras. Regeringen stöder förslaget och föreslår att utländska investeringar ska kunna förbjudas vid säkerhetsrisker. Det finns även synpunkter på reglerna för uppgiftsskyldighet och samarbete mellan olika myndigheter. Regeringen föreslår skärpta regler för investeringsgranskning och att granskningsmyndigheten ska få utökade befogenheter. Det diskuteras även reglering av nätverks- och informationssystem samt sanktioner vid överträdelser.

Oro och behovet av tydligare riktlinjer

Säkerhetspolisen uttrycker oro över att information kan delges utländska aktörer. Lagrådet har kommit med synpunkter på lagförslaget men inga ändringar har föreslagits. Det diskuteras även behovet av tydligare riktlinjer inom granskningssystemet samt diskussioner kring sekretess och samtidig tillämpning av olika lagar.

Förslag om granskningsmyndighet och ändringar inom medieområdet och datalagen

Regeringen föreslår att en ny granskningsmyndighet ska inrättas för att hantera utländska investeringar i svenska företag. Det pågår även diskussioner om eventuella begränsningar inom medieområdet samt förändringar i Säkerhetspolisens datalag för att underlätta samarbete mot terrorism. Det diskuteras även resursanvändning och utredning av finansieringsfrågor.

Lagförslag och EU-förordning

Regeringen har även föreslagit en ny lag om anmälningsplikt för investeringar inom skyddsvärd verksamhet, där investeringar måste anmälas och granskas av den nya granskningsmyndigheten. Dessutom diskuteras en eventuell EU-förordning om granskning av utländska direktinvesteringar inom unionen. Inspektionen för strategiska produkter föreslås bli granskningsmyndighet i Sverige och det föreslås även regler för anmälan och granskning av investeringar inom samhällsviktig eller säkerhetskänslig verksamhet. Istället för att kriminalisera överträdelser föreslås sanktionsavgifter och dataskyddsförordningen föreslås kompletteras. Lagrådet stöder förslagen och föreslår några ändringar i lagtexten. En proposition har beslutats för att införa ett granskningssystem för utländska direktinvesteringar.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.