Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har föreslagit ändringar i kommunallagen som syftar till att ge kommuner och regioner större möjlighet att hantera sin ekonomi på ett flexibelt sätt. Förslaget inkluderar ersättning av resultatutjämningsreserver med resultatreserver, att redogörelse för ekonomin i kommunala koncernföretag ska ingå i budgeten och att revisionsberättelserna ska vara tillgängliga för allmänheten.
Regeringen föreslår att möjligheten att reservera medel i en resultatutjämningsreserv tas bort och istället ersätts med en resultatreserv. Förslaget har stöd från flera remissinstanser och regeringen håller med om att kommuner och regioner bör kunna reservera medel i en resultatreserv under vissa förutsättningar. Regeringen föreslår även förändringar för hur medel från en resultatreserv används och att budgeten ska innehålla en redogörelse för ekonomin i kommunala koncernföretag samt att revisionsberättelserna ska vara tillgängliga för allmänheten.
Regeringen föreslår även ändringar i kommunallagen och lagen om kommunal bokföring och redovisning. Enligt förslaget ska revisionsberättelsen bifogas rapporter från sakkunniga biträden. Detta förslag får stöd från majoriteten av remissinstanserna, då det minskar risken för felaktig användning av regelverket. Regeringen anser också att det är fördelaktigt att behålla blandmodellen för redovisning av kommunala pensionsförpliktelser, men övergång till fullfonderingsmodell förväntas ske gradvis under de kommande 30 åren. Regeringen föreslår även att skyldigheten för fullmäktige att besluta om riktlinjer för pensionsmedelsförvaltning tas bort.
Andra förslag i texten innefattar att ersätta resultatutjämningsreserven med en resultatreserv, att revisionsberättelserna ska vara tillgängliga på kommunernas och regionernas webbplatser samt att förbättra ekonomistyrningen inom kommuner och regioner för att möta framtida utmaningar. En utredning föreslår också olika åtgärder för att förbättra den ekonomiska förvaltningen inom kommuner och regioner, såsom att basera ekonomisk hushållning på individuella behovsanalyser och att avveckla resultatutjämningsreserverna. Målet är att främja god ekonomisk hushållning och öppenhet i den kommunala verksamheten.
Det diskuteras även förslag till ändringar i lagstiftningen om god kommunal hushållning, vilket innefattar ekonomiska krav och mål för kommuner och regioner. Ändringar föreslås också i lagen om kommunal bokföring och redovisning. Lagarna planeras att träda i kraft år 2023 och 2024. Lagrådet har inte haft några invändningar och regeringen kommer lägga fram en proposition om effektiv ekonomistyrning för kommuner och regioner.