Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Enligt SMHI har världshaven slagit rekord i värme under januari 2024. SMHI är en svensk myndighet som forskar inom klimat, meteorologi och miljö. På deras webbplats kan man hitta information om olika ämnen som klimatförändringar, luftkvalitet, vattenresurser och hållbara städer. De erbjuder också olika tjänster och utbildningar inom meteorologi och klimat.
Trots att världshaven var varmare än någonsin tidigare i januari 2024, fanns det vissa områden som var kallare än normalt. Nordeuropa och inre delar av Antarktis upplevde kallare temperaturer än vanligt. Även i Sibirien och delar av Nordamerika var det kallare än normalt. Samtidigt upplevde vissa områden i Asien och Nordamerika varmare väder. Australien hade den tredje varmaste januari månaden någonsin och Sydafrika drabbades av extremt höga temperaturer.
Det fanns ingen specifik information om temperaturen i Arktis och Antarktis under januari 2024, men det rapporterades om variationer i temperaturerna. I vissa områden var Arktis kallare än normalt och i andra områden varmare än normalt. Isutbredningen i Arktis ökade till en början men minskade sedan. I Antarktis var temperaturen generellt kallare än normalt i de inre delarna av kontinenten.
En av de mest anmärkningsvärda uppgifterna var att yttemperaturen i världshaven var rekordhög. Detta kan vara en konsekvens av den pågående klimatförändringen och den globala uppvärmningen.
SMHI rapporterade även om fortsatt El Niño i Stilla havet, vilket kan påverka klimatet i olika delar av världen. Dessutom förekom det stormar och tropiska cykloner i Moçambiquekanalen, Indiska oceanen och Australien.
På SMHI:s webbplats hittar man inte bara rapporter och data, utan också olika verktyg och tjänster som kan vara användbara för olika ändamål. De erbjuder bland annat verktyg som Simair, AQUA, Hyfo, Timbr, Vinterväg, SMHI Pro och Väderlarm. Dessutom finns det information om extremvärden och källor till data samt kontaktinformation och publikationer från SMHI.
För den som är intresserad av havet och vattenförhållanden finns det också en tjänst vid namn VattenWebb. Där kan man få information om datavärdskap inom oceanografi, marinbiologi och atmosfärskemi.
Det är viktigt att hålla koll på hur havens temperaturer förändras, då dessa kan påverka vår natur och klimatet på jorden. SMHI fortsätter att samla in data och presentera information för att öka kunskapen om klimatförändringarna och dess konsekvenser.