Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen ska titta närmare på hur man kan se till att vissa medier blir mer tillgängliga för alla. Det är Justitiedepartementet som ska genomföra denna utredning, och den beräknas vara klar i maj år 2024.
Det finns vissa medier som har extra skydd enligt grundlagen. Det betyder att de har särskilda regler att följa för att garantera att de alltid finns tillgängliga för alla. Men det kan finnas situationer där dessa medier inte riktigt lever upp till sina skyldigheter när det kommer till tillgänglighet.
Det kan till exempel vara personer med funktionsnedsättningar som har svårt att få tillgång till informationen i dessa medier. Det kan vara fysiska hinder, som till exempel att inte kunna läsa texten på grund av synnedsättning, eller att inte kunna höra ljudet på grund av hörselnedsättning.
Genom att utreda detta kan regeringen se vad som behöver förbättras för att dessa medier verkligen ska bli tillgängliga för alla.
Tillgänglighet handlar om att alla ska kunna ta del av information och tjänster på lika villkor. Det betyder att det inte ska finnas några hinder som gör det svårt för någon att ta del av till exempel en webbplats eller en tidning.
För att nå tillgänglighet kan det behövas olika anpassningar och tekniska hjälpmedel. Till exempel kan en webbplats vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar genom att erbjuda alternativa sätt att ta del av informationen, som till exempel syntolkning av bilder eller textläsning av sidan. Det kan också handla om att ha en lättläst och tydlig layout.
Den här utredningen kommer att titta närmare på de medier som är skyddade enligt grundlagen. Det innebär bland annat att de har ett extra ansvar att vara tillgängliga för alla. Exempel på sådana medier är public service-bolagen, det vill säga SVT och Sveriges Radio, samt tidningar som har tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som grund.
När utredningen är klar kommer regeringen att få förslag på hur man kan förbättra tillgängligheten för dessa skyddade medier. Det kan handla om att införa nya regler eller att uppmana medierna att göra mer för att vara tillgängliga för alla. Regeringen får sedan ta ställning till vilka åtgärder som bör genomföras för att stärka tillgängligheten och se till att alla kan ta del av informationen i dessa medier på lika villkor.