Tillbaka till startsidan

Regeringens förslag om vattenverksamhetens ändringar

Regeringens förslag om ändringar inom vattenverksamhet

Regeringen har föreslagit att det ska göras ändringar av arbetstidsbestämmelserna för vattenverksamheter, där man vill ge möjlighet till längre arbetstid för samhällsviktiga arbeten. Förslaget inkluderar även nya regler för överklagande av beslut inom naturskydd och miljöskydd samt krav för organisationer som vill överklaga. Förslaget diskuterar också skyldigheter och villkor för verksamheter som påverkar miljön och möjligheten till att ompröva tillstånd för vattenverksamheter. Förväntad ikraftträdande för förslaget är 2024. Remissinstanser har generellt sett positiva reaktioner på förslaget, men det finns delade åsikter om vissa detaljer och definitioner. Det föreslås även att det införs en bortre gräns och en igångsättningstid för längre vattenverksamheter. Vissa remissinstanser ifrågasätter möjligheten till skadeståndsanspråk innan arbetstiden är avslutad.

Syftet med förslaget och invändningar

Syftet med förslaget är att möjliggöra längre arbetstid för vattenverksamheter vid behov. Remissinstanserna har olika invändningar och förslag angående utformningen av omprövningsbestämmelsen.

Föreslagna ändringar och påverkan

Regeringen har föreslagit ändringar i författningarna som reglerar arbetstiden för vattenverksamheter. Enligt förslaget ska villkoren för återstående arbeten inom vattenverksamhet omprövas vart tjugonde år om arbetstiden överstiger tio år. Förslaget berör främst mark- och miljödomstolarna och förväntas inte leda till en ökad mängd mål. Förslaget förutspås ge ökad förutsägbarhet och underlätta planering för både verksamhetsutövare och sakägare.

Ändringar relaterade till miljö och verksamheter

Miljöorganisationer har rätt att överklaga domar och beslut enligt miljöbalken. De föreslagna ändringarna i lagen berör olika aspekter av tillstånd för verksamheter som är relaterade till vatten och miljö, såsom tillsyn, ersättning, föroreningar och miljöskydd.

Lagrådets granskning och regeringens beslut

Lagrådet har granskat propositionen och har inte framfört några invändningar. Därför har regeringen fattat beslut om propositionen.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.