Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Finansinspektionens generaldirektör, Daniel Barr, har talat om hur den finansiella stabiliteten i Sverige påverkas av osäkerheten i omvärlden. Det handlar både om den makroekonomiska utvecklingen och den geopolitiska situationen.
Barr påpekar att fastighetsföretag med höga skulder är särskilt sårbara för högre räntor. Han menar att dessa företag bör minska sina skulder för att undvika problem i framtiden.
En annan sak som Barr nämner är att svenska banker generellt sett har en hög lönsamhet och god motståndskraft. Det betyder att de är väl rustade för eventuella utmaningar.
Barr påtalar också att svenska hushåll kämpar med att klara av stigande kostnader. Det kan vara svårt för många att hantera den ekonomiska situationen.
En risk som Barr lyfter fram är att de åtgärder som hushållen behöver vidta för att anpassa sig ekonomiskt kan påskynda eller förvärra en lågkonjunktur. Det är viktigt att vara medveten om detta.
Barr avslutade sitt tal med att betona vikten av att vara medveten om att fientliga aktörer kan försöka skada det svenska finansiella systemet. Det är därför viktigt att den finansiella sektorn har tillräcklig motståndskraft mot cyberangrepp.
En EU-förordning som införs år 2025 kommer att ställa krav på företagens digitala motståndskraft. Det är en del av arbetet för att säkerställa att företagen är väl skyddade mot cyberangrepp.
Det är Finansinspektionen som har ansvaret för tillsynen över att företag följer säkerhetsskyddslagen och de är också den myndighet som ansvarar för beredskapssektorn Finansiella tjänster.
Slutligen betonade Barr att det behövs bättre samarbete och verktyg för att stärka den finansiella stabiliteten och motståndskraften. Det är viktigt att fortsätta arbeta för att skydda det svenska finansiella systemet mot olika hot och risker.