Tillbaka till startsidan

Ny lag om preventiva vistelseförbud

Ny lag om preventiva vistelseförbud

Den 1 februari träder en ny lag om preventiva vistelseförbud i kraft. Lagen går ut på att begränsa en persons möjlighet att vistas på vissa platser om denne främjar grov brottslighet. Syftet med lagen är att öka tryggheten på allmän plats och förhoppningen är att detta verktyg ska ha en avhållande effekt.

Åklagaren beslutar efter anmälan från polisen

Det är åklagaren som får bestämma om ett vistelseförbud ska utfärdas och detta görs efter att polisen har gjort en anmälan. Lagen är utformad för att rikta sig mot rätt personer och syftar till att förebygga brott. Vistelseförbudet kan vara i kraft i högst sex månader åt gången och om förbudet överträds kan personen bli dömd till upp till ett års fängelse.

Möjlighet till överklagande

Efter att åklagaren har fattat beslut om ett vistelseförbud har den berörde möjlighet att överklaga detta till domstolen. Polisen har inte möjlighet att överklaga åklagarens beslut, utan det är den personen som påverkas av vistelseförbudet som kan välja att ta ärendet vidare till domstolen för prövning.

Det är ännu oklart hur den nya lagen om preventiva vistelseförbud kommer att tillämpas i praktiken och hur effektiv den kommer att vara för att öka tryggheten på allmän plats. Myndigheterna fortsätter att övervaka situationen och utvärdera lagen.

Artikeln är baserad på denna artikel på polisen.se.