Tillbaka till startsidan

Regeringens svar på Riksrevisionens granskning av lokaliseringsbeslut för myndigheter utanför Stockholm

Regeringens svar på Riksrevisionens granskning

Regeringen har svarat på Riksrevisionens granskning av lokaliseringsbeslut för myndigheter utanför Stockholm. Regeringen anser att de har tillräckliga verktyg för att göra avvägningar och uppföljningar av dessa beslut, men Riksrevisionen rekommenderar starkare åtgärder för att jämnt fördela statliga arbetstillfällen mellan Stockholm och övriga delar av landet.

Regeringens syn på lokaliseringsfrågan

Regeringen erkänner att insatserna för att skapa en jämnare fördelning av jobben inte har varit tillräckliga. Riksrevisionen ger rekommendationer om att förbättra matchningen mellan myndigheter och regioner samt att undvika att placera specialistmyndigheter i närheten av storstadsregionerna.

Riksdagen och regional balans

Riksdagen anser att statliga jobb inte bör vara så koncentrerade till Stockholm och att myndigheter bör finnas där människor bor och verkar, för att främja regional balans och kommunernas attraktionskraft. Regeringen har i stor utsträckning följt riksdagens prioriteringar genom att lokalisera fler myndigheter utanför Stockholm.

Effekterna av lokaliseringsbesluten

Riksrevisionen har granskat effekterna av lokaliseringsbesluten och funnit att myndigheterna inte har haft stora problem på grund av sin placering utanför Stockholm. De har även granskat regeringens övergripande ansvar för statens fördelning över landet och konstaterat att det är ojämnt fördelat och dyrt att flytta myndigheter.

Regeringens åtgärder och tidigare uppföljningar

Regeringen har genomfört flera uppföljningar av den statliga närvaron och vidtagit olika åtgärder för att främja lokaliseringspolitiken. Tidigare uppföljningar har visat att omlokaliseringar av myndigheter är kostsamma och kan minska produktionen.

Begränsad effekt på regional utveckling och sysselsättning

En rapport från Riksrevisionen visar att regeringens lokaliseringsbeslut för statliga myndigheter har haft begränsad effekt på regional utveckling och sysselsättning. Besluten har inte varit tillräckligt omfattande för att skapa en jämnare fördelning av statliga jobb utanför Stockholm. Vissa regioner har gynnats, men andelen jobb utanför Stockholm har minskat över tid.

Verksamheten och kommunikationen på orterna

Även om det finns utmaningar så verkar myndigheterna kunna bedriva sin verksamhet på orterna utan större problem med rekrytering eller samordning. En analys av tre svenska myndigheter visar att placeringen utanför Stockholm inte har påverkat deras kommunikation och samarbete negativt. Kontakter upprätthålls främst digitalt, men vissa myndigheter har ett högre behov av tjänsteresor och fysiska möten.

Kostnader och löner

Kostnadsmässigt förväntas myndigheterna spara på att vara utanför Stockholm, men vissa har högre resekostnader. Löneskillnader mellan Stockholm och andra orter påverkar vissa myndigheter negativt.

Positiva effekter och rekommendationer

Placeringen utanför Stockholm har haft positiva effekter på regional utveckling och lägre kostnader för myndigheterna. Riksrevisionen rekommenderar att myndigheter ska matchas med regioner och att man bör undvika att placera dem nära storstadsregioner.

Regeringens fortsatta arbete

Trenden mot distansarbete påverkar också lokaliseringsfrågan. Regeringen bör göra mer för att uppnå en jämnare fördelning av statliga jobb mellan Stockholm och resten av landet.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.