Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Skatteutskottet kritiserar Europeiska kommissionens förslag om gemensamma regler för företagsbeskattning i Europa. De anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen, som innebär att medlemsstaterna ska ha rätt att bestämma över sin egen beskattning. Utskottet ifrågasätter även förslagets fördelar och påpekar att redan antagna direktiv kan hantera frågor om skatteflykt och skatteundandragande.
Förslaget syftar till att minska skatteflykt och vinstförflyttning genom att införa regler för en gemensam skattebas för stora företagskoncerner. Det föreslås även att företagen ska ha en gemensam kontaktpunkt och skatteadministration inom EU. Regeringen är tveksam och har invändningar mot förslaget. De anser att det inte är förenligt med proportionalitetsprincipen, vilket betyder att åtgärderna måste stå i rimlig proportion till det problem de ska lösa. Regeringen är också orolig att förslaget kan öka den administrativa bördan för företagen och ifrågasätter om det verkligen kommer att uppnå sina mål.
Skatteutskottet är överlag positivt inställda till förslaget men har vissa frågor och reservationer. De betonar att medlemsstaternas befogenheter på skatteområdet måste beaktas och att harmonisering av skatteregler måste vägas mot dessa befogenheter. Utskottet ifrågasätter också förslagets fördelar och är oroade över enighet i riskbedömningar. De anser att kommissionens förslag strider mot subsidiaritetsprincipen och att det redan finns direktiv som kan hantera frågor om skatteflykt och skatteundandragande.
Riksdagen rekommenderar att lämna ett motiverat yttrande till Europaparlamentet där de framför sina invändningar mot subsidiaritetsprincipen. De anser att medlemsstaternas befogenheter inom skatteområdet måste respekteras och att andra direktiv kan ta itu med frågorna om skatteflykt och skatteundandragande. Riksdagen är också kritiska till förslaget om en "one-stop shop" och anser att det inte förenklar administrationen som påstås. De är även oroade över förslaget om riskvärderingssystem och att mindre företagskoncerner kan välja det mest förmånliga skattesystemet.
Sammanfattningsvis är Skatteutskottet och Riksdagen skeptiska till Europeiska kommissionens förslag om gemensamma regler för företagsbeskattning. De anser att förslaget strider mot principen om medlemsstaternas rätt att bestämma över sin egen beskattning och att det kan öka den administrativa bördan för företagen. De ifrågasätter även förslagets fördelar och framhåller att det redan finns existerande direktiv som kan hantera problemen med skatteflykt och skatteundandragande.