Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Skatteutskottets utlåtande om internprissättning
Skatteutskottet har lämnat ett utlåtande om kommissionens förslag till direktiv om internprissättning. Utskottet anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen, vilket innebär att beslut bör fattas på den lägsta lämpliga nivån. De föreslår att riksdagen ska lämna ett motiverat yttrande till Europaparlamentet för att framföra sina åsikter.
Utskottet välkomnar ambitionen att öka förutsebarheten vid beskattningen, men anser att medlemsstaternas befogenheter på skatteområdet måste värnas. De anser att medlemsstaterna själva bör få bestämma om internprissättning och inte bli begränsade av EU-reglering.
Regeringen delar inte kommissionens problembeskrivning och anser inte att tvister beror på att medlemsstaterna har olika lagstiftning om internprissättning. Istället ifrågasätter de behovet av EU-reglering av armlängdsprincipen. De förespråkar istället global hantering inom OECD eller OECD/G20 Inclusive Framework on BEPS. Detta innebär att man vill ha internationella regler som gäller för alla länder. Regeringen är orolig för att en kodifiering av principen kan inskränka medlemsstaternas flexibilitet i förhandlingar med tredje land.
Riksdagen har lämnat ett eget yttrande där de stöttar skatteutskottets synpunkter. De anser också att en kodifiering av internprissättningen kan begränsa medlemsstaternas befogenheter och strida mot subsidiaritetsprincipen. Det betyder att de anser att beslut om internprissättning bör tas på nationell nivå och inte regleras på EU-nivå.
Det är viktigt att notera att detta är utskottets och riksdagens ståndpunkter, och att regeringen har en annan syn på saken. Nu kommer ärendet att gå vidare till Europaparlamentet, där det kommer att tas beslut om huruvida förslaget ska antas eller inte.