Tillbaka till startsidan

Kommunernas bristande minoritetsspråk i äldreomsorgen

Flera kommuner bryter mot lagen om minoritetsspråk i äldreomsorgen

Flera kommuner i Sverige, som har ansvar för att tillhandahålla äldreomsorg på finska eller samiska, erkänner att de faktiskt inte uppfyller detta krav enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Det innebär att personer som tillhör dessa minoriteter inte får äldreomsorg på sitt eget språk, trots att det är deras rättighet enligt lagen.

Äldreomsorg på minoritetsspråk efterfrågas men inte tillgodoses

En del av kommunerna hävdar att de inte har fått några förfrågningar om äldreomsorg på minoritetsspråk. Men det finns också exempel där personer som har begärt äldreomsorg på sitt eget språk inte har fått det. Detta innebär att kommunerna inte uppfyller sin skyldighet enligt lagen, vilket är oroande.

Kommunerna bryter mot lagen utan konsekvenser

Problemet är att trots att flera kommuner bryter mot lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, så får de inga konsekvenser för detta. Det finns ingen form av straff eller sanktioner som kan utdömas mot kommunerna som inte uppfyller sina skyldigheter. Det är en situation som behöver åtgärdas för att säkerställa att minoritetsspråkens rättigheter respekteras.

Kommer det att vidtas åtgärder?

Nu återstår frågan om statsrådet Anna Tenje kommer att vidta åtgärder för att följa upp och åtgärda dessa problem. Det är viktigt att regeringen tar tag i frågan och ser till att kommunerna följer lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Detta är nödvändigt för att garantera att äldreomsorgen på finska och samiska tillhandahålls på ett korrekt sätt och att rättigheterna för minoritetsspråken respekteras.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.