Tillbaka till startsidan

Prata med barn om pengar

Så pratar du med barn om pengar på årets fattigaste dag

Idag vill vi delge er några tips om hur man kan prata med barn om pengar, särskilt på det som kallas "årets fattigaste dag". Genom att öppna upp en dialog om ekonomi med våra barn kan vi hjälpa dem att förstå värdet av pengar och lära dem goda ekonomiska vanor för framtiden.

Prata om vad saker kostar

Ett enkelt sätt att börja prata om ekonomi med sina barn är att diskutera vad olika saker kostar. Det kan vara antalet veckans matkostnader eller priset för deras favoritklänning eller spel. Genom att involvera barnen i dessa samtal kan de lära sig att saker och ting inte kommer gratis, utan att allt har ett pris.

Diskutera prioriteringar och värderingar

En annan aspekt av att prata om pengar med barn handlar om att diskutera prioriteringar och värderingar. Ta exempelvis upp hur man kan välja mellan att köpa något man verkligen vill ha och att spara pengarna istället. Det kan även vara värt att prata om vilka saker som är viktigast att lägga pengar på och vad som kan vara mindre prioriterat.

Berätta var pengarna kommer ifrån

Att förklara för barn var pengarna kommer ifrån är också viktig. Ofta tror barn att pengarna bara finns där och att föräldrarna kan köpa precis vad de vill när de vill. Genom att förklara att föräldrarna arbetar och tjänar pengar för att köpa saker och betala räkningar kan barnen få en bättre förståelse för ekonomi och att det krävs ansträngning för att kunna köpa det man vill ha.

Ge barn veckopeng eller månadspeng

Ett populärt sätt att ge barn en möjlighet att lära sig mer om pengar är att ge dem en veckopeng eller månadspeng. Genom att få en fast summa pengar regelbundet kan barnen lära sig att hantera sina egna pengar och fatta egna beslut om vad de vill köpa. Det ger även möjlighet att diskutera sparande och att lära sig prioritera mellan olika utgifter.

Engagera barnen i sparandet

Ett viktigt koncept att lära ut till sina barn är sparande. Genom att ge dem möjlighet att spara pengar inför något de verkligen vill ha kan de lära sig att vara tålmodiga och värdet av att jobba mot ett mål. Det kan vara en leksak eller en resa, och genom att engagera dem i själva processen kan man visa att det krävs planering och disciplin.

Se till att familjen har en buffert för ekonomiskt svåra tider

Sist men inte minst är det viktigt att prata om att ha en buffert för ekonomiskt svåra tider. Genom att diskutera vikten av att ha sparade pengar på sidan för oplanerade utgifter eller ekonomiska svårigheter kan barnen lära sig att vara förberedda och ha ekonomisk trygghet. Detta kan även ge dem en känsla av lugn och stabilitet i familjens ekonomi.

Genom att regelbundet prata med barn om pengar kan vi lära dem vikten av en sund och hållbar ekonomi. Det ger dem goda förutsättningar att kunna fatta ekonomiska beslut i framtiden och att vara medvetna om värdet av pengar. På så sätt kan vi hjälpa våra barn att bli ekonomiskt medvetna och ansvarstagande individer.

Artikeln är baserad på denna artikel på fi.se.