Tillbaka till startsidan

Arbetsmiljöverket: Från olyckor till en bättre arbetsmiljö

Lars Lööw blir ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket

Den tidigare chefen för Arbetsförmedlingen, Lars Lööw, har blivit utnämnd till ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Det här är en myndighet som arbetar för att främja en bra arbetsmiljö på svenska arbetsplatser. Men vad innebär det egentligen?

Vad är Arbetsmiljöverket?

Arbetsmiljöverket är en myndighet som ansvarar för att se till att det är tryggt och säkert på arbetsplatserna i Sverige. De jobbar för att förebygga olyckor och ohälsa på jobbet, så att alla som arbetar kan göra det på ett säkert sätt.

Vad gör Arbetsmiljöverket?

Myndigheten erbjuder olika slags hjälp och stöd till både arbetsgivare och anställda. Till exempel kan de ge information och råd om arbetsmiljön, samt ge tips på vilka lagar och regler som gäller på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket har också en tillsynsfunktion, vilket betyder att de ser till att arbetsplatserna följer de regler och krav som finns. Om de hittar brister eller problem, kan de utfärda förelägganden eller böter för att säkerställa att arbetsmiljön blir bättre.

Arbetsmiljörisker och skyddsåtgärder

På alla arbetsplatser finns det olika risker som kan påverka hälsan och säkerheten för de som arbetar där. Det kan till exempel vara risker med att arbeta med kemikalier, tunga lyft eller ensamarbete.

För att minska riskerna och skapa en säkrare arbetsmiljö finns det olika skyddsåtgärder som arbetsgivare kan vidta. Det kan till exempel vara att se till att det finns rätt skyddsutrustning, som hjälmar eller handskar, eller att skapa rutiner för hur olika arbetsuppgifter ska utföras på ett säkert sätt.

Förebyggande åtgärder mot smittrisker

Under den pågående COVID-19-pandemin är det också viktigt att tänka på smittrisker på arbetsplatserna. Det handlar om att minska risken för att bli smittad av viruset eller att sprida det vidare till andra.

Arbetsmiljöverket ger råd och information om hur arbetsgivare kan förebygga smitta på arbetsplatsen. Det kan handla om att se till att det finns möjligheter att hålla avstånd, att ha tillgång till bra hygienrutiner och att erbjuda möjlighet till vaccination om det behövs.

Olika branscher och riskfyllda arbetsmoment

Arbetsmiljöverket tar även hänsyn till olika branscher och de specifika risker som finns där. Till exempel kan det vara extra viktigt att uppmärksamma risker med tunga lyft inom vård och omsorg, eller risker med farliga kemikalier inom tillverkningsindustrin.

Genom att ha kunskap om de riskfyllda arbetsmoment som finns inom olika branscher kan Arbetsmiljöverket ge riktade råd och stöd för att minska riskerna och skapa en bättre arbetsmiljö för alla.

Aktuella händelser och statsbidrag

Arbetsmiljöverket arbetar kontinuerligt med att informera om aktuella händelser och händelser inom arbetsmiljöområdet. Till exempel kan de ge information om nya lagar eller regler, eller om resultatet av tillsynsbesök på olika arbetsplatser.

Ibland finns det också möjligheter att söka statsbidrag för att arbeta mot brott inom arbetslivet. Det kan till exempel handla om att söka pengar för att sätta in extra resurser för att förebygga arbetslivskriminalitet eller för att förbättra arbetsmiljön på en arbetsplats.

Kontakta Arbetsmiljöverket

Om du har frågor eller behöver hjälp gällande arbetsmiljön på din arbetsplats kan du vända dig till Arbetsmiljöverket. De har olika kanaler där du kan få råd och information, till exempel via telefon, e-post eller på deras webbplats.

Det är också viktigt att veta att Arbetsmiljöverket behandlar personuppgifter enligt gällande lagar och regler. Det innebär att de tar hand om dina uppgifter på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Arbetsmiljöverket finns till för att hjälpa till att skapa en bättre arbetsmiljö för alla i Sverige. Genom att arbeta för att förebygga olyckor och ohälsa på jobbet bidrar de till att alla kan känna sig trygga och säkra när de går till sin arbetsplats.

Artikeln är baserad på denna artikel på av.se.