Tillbaka till startsidan

Regeringen tar krafttag mot dödsolyckor på jobbet

Justitieministern tar itu med dödsolyckor på arbetsplatsen

Regeringen arbetar aktivt för att minska antalet olyckor på arbetsplatser och vill även eliminera arbetsrelaterade dödsfall helt. Justitieministern har svarat på en fråga från Johanna Haraldsson om vilka åtgärder som har vidtagits för att förbättra utredningarna av arbetsmiljöbrott vid dödsolyckor.

Fler myndigheter involverade

Regeringen har förlängt uppdraget för nio myndigheter för att förstärka och förbättra utredningarna. Bland dessa myndigheter finns Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Genom att involvera fler myndigheter kan utredningarna bli mer effektiva och ärendena kan hanteras på ett mer strukturerat sätt.

Bättre utredningar och fler lagförda arbetsgivare

Det strukturerade samarbetet mellan myndigheterna har redan lett till förbättrade utredningar. Fler arbetsgivare har kunnat lagföras för arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckor på arbetsplatser. Det är viktigt att ansvariga för bristande arbetsmiljö hålls skyldiga för sina handlingar.

Satsning på rättsväsendet

För att ytterligare stärka utredningarna och straffskalan för arbetsmiljöbrott, har regeringen även genomfört stora satsningar på rättsväsendet i budgetpropositionen för 2024. Detta innebär att resurserna till rättsväsendet kommer att öka, vilket kan leda till effektivare utredningar och hårdare straff för de som begår arbetsmiljöbrott.

Förhoppningar om en säkrare arbetsmiljö

Genom att förstärka utredningarna av arbetsmiljöbrott vid dödsolyckor och genomföra satsningar på rättsväsendet, hoppas regeringen att fler ansvariga för bristande arbetsmiljö ska kunna lagföras och straffas. Målet är att minska antalet arbetsrelaterade dödsfall och skapa en säkrare arbetsmiljö för alla som arbetar i Sverige.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.