Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Från och med 1 januari 2024 har Finansinspektionen fått ett nytt uppdrag. Nu kan de fatta tillfälliga beslut om att frysa tillgångar. Men varför? Jo, när FN:s säkerhetsråd eller en sanktionskommitté gör en lista över personer eller företag som ska få ekonomiska sanktioner, så kan Finansinspektionen nu besluta om att frysa deras tillgångar.
Om någon är listad av FN eller en sanktionskommitté och deras tillgångar har frysts av Finansinspektionen, så gäller det för alla personer och företag i Sverige att följa det beslutet. Det betyder att man inte får röra eller använda dessa tillgångar.
Anledningen till att dessa nya regler har kommit är för att Sverige vill följa folkrätten och krav från en organisation som heter FATF. FATF är en internationell organisation som kämpar mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Genom att följa dessa bestämmelser kan Sverige vara med och bidra till att minska dessa problem.
När Finansinspektionen fryser någons tillgångar, betyder det att den personen eller företaget inte får använda eller sälja sina pengar eller sina ägodelar. Detta gäller bara om FN eller en sanktionskommitté har listat dem och Finansinspektionen har fattat beslutet. Beslutet gäller tills EU tar ett beslut om samma sak.
Det är viktigt att alla personer och företag i Sverige följer dessa beslut om frysnings av tillgångar eftersom Sverige vill göra sitt bästa för att bidra till att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Genom att följa folkrätten och kraven från FATF kan vi alla vara med och göra världen lite säkrare.
Så, från och med nu kan Finansinspektionen fatta beslut om att frysa tillgångar när FN eller en sanktionskommitté listat personer eller företag med ekonomiska sanktioner. Det är viktigt att alla i Sverige följer dessa beslut för att bidra till en tryggare värld och för att följa folkrätten.